Sparen en Beleggen: Hoe Doe je Dat op een Verantwoorde Manier?

We hebben het bijna allemaal van huis uit meegekregen: voor grote uitgaven moeten we eerst sparen. Toch is er de nogal wat verandert in de manier waarop we met grote bedragen omgaan. Zo kun je niet alleen je geld op een eenvoudige en oud vertrouwde spaarrekening zetten, je kunt je geld ook beleggen, waarmee je probeert je vermogen te laten groeien. Zowel sparen als beleggen kan op een onverantwoorde manier en dat wil je uiteraard niet. Ga je met (grote) bedragen om? Doe dat dan verantwoord!

Sparen = bewaren

Sparen doen we meestal voor een doel. Niet alleen ‘bewaren’ we wat voor later, we zijn het ook van plan uit te geven voor de studie van onze kinderen, voor de aanschaf van een nieuwe auto of we sparen bijvoorbeeld voor het kopen van een tweede huis. Ook voor kleinere uitgaven moet je soms even sparen. Het is immers meestal niet zo dat je elke maand zoveel geld overhoudt van je salaris dat je je veel extra uitgaven kan veroorloven. Wil je iets kopen, dan spaar je daarvoor. Ga je voor elk wissewasje een lening aan, dan is dat al geen verantwoorde manier van omgaan met geld. Sparen en beleggen is onderdeel van het leven: het maakt of breekt jouw financiële planning.

Rendement uit beleggen

Wil je op de oude manier sparen, dan kan dat uiteraard. Maar meestal brengt sparen tegenwoordig niet veel extra op. De rentes zijn bijzonder laag, zo laag dat je wellicht denkt aan beleggen. Beleggen is niet iets dat zonder risico is. Ga daarom nooit zomaar beleggen. Sowieso is beleggen niet verstandig als je het geld dat je wilt beleggen eigenlijk binnenkort nodig hebt voor iets anders. Ga je starten met beleggen, zorg er dan voor dat je dat doet met geld dat je eventueel wel zou kunnen missen. Uiteraard is de kans groot dat je met beleggen rendement haalt. Als je het vergelijkt met sparen dan is dat rendement vaak vele malen hoger. Maar zo ook het risico. Zorg er daarom voor dat je verantwoord belegt.

Financieel plan

Ga je beleggen, dan loop je dus kans het geld te verliezen. Beleg je goed, dan maak je van je geld nog meer geld. En daar zit natuurlijk spanning in. Heb je helemaal geen kaas gegeten van beleggen, zorg er dan voor dat je je laat adviseren door een onafhankelijk financieel planner. Deze heeft verstand van zaken en zet voor jou in een financieel plan wat de verwachtingen zijn bij de verschillenden handelingen die je kunt doen. Een adviseur weet precies wat de risico’s zijn van beleggen en kan jou het naadje van de kous uitleggen. Beleg je zelf, dan is de kans groot dat je de risico’s ervan niet helemaal overziet. Een onafhankelijk adviseur kan dat, door zijn expertise, wel.

Weten welk risico je loopt

We hadden het al over geld dat je kunt missen. Sowieso zorg je ervoor dat je met de eerste belegging weet welk risico je aangaat. Ook voor volgende beleggingen is dat uiteraard verstandig. Let er ook op dat je met beleggen kosten maakt en dat beleggen soms voor spanningen zorgt. Als jij jezelf kent en weet dat je zeker weten nachten wakker ligt van het feit dat wat je belegd hebt ineens veel minder waard is, bekijk dan of die spanning jouw nachtrust waard is. Beleggen is immers nooit zonder risico. Met het financiële plan dat een onafhankelijk adviseur voor je maakt weet je precies welk risico je loopt. En daarmee kun je weloverwogen besluiten of je gaat beleggen, of gewoon een spaarrekening opent.

Tegenslag voor zijn

Sparen en/of beleggen heeft ook vaak invloed op je belastingaangifte. Zo kan het dus van belang zijn om te beleggen: het kan zo zijn dat het de belastingdruk verlaagt. Met onafhankelijk advies van een financieel planner ben je zelfs daarop voorbereid en kom je niet voor nare verrassingen te staan. Misschien is het zelfs wel slimmer om naast beleggen of sparen nog andere handige trucjes uit te halen. Geld opzij leggen voor je pensioen bijvoorbeeld. Het sparen mag wel niet meer te vergelijken zijn met hoe onze opa het geld in een oude sok deed, feit blijft dat niemand zit te wachten op enorme tegenslagen. Met onafhankelijk advies heb je grote kans dat je dat voor bent.