Integraal Financieel Advies voor een Helder Financieel Beeld

Als je financieel advies wilt, is dat meestal niet voor niets. Er verandert bijvoorbeeld iets aan je persoonlijke situatie, of je wilt een ander huis kopen. Maar ook als je gewoon nieuwsgierig bent naar je financiële situatie, kun je financieel advies inwinnen. Als je van de financieel adviseur een integraal financieel advies krijgt, heb je goed in kaart hoe je er financieel voorstaat.

Wat is integraal financieel advies?

Heb je een integraal financieel advies dan heb je een betrouwbaar inzicht in wat je financieel kunt dragen. Het advies houdt rekening met je inkomen en de eventuele risico’s die je daarin loopt, kijkt naar de ontwikkeling van je vermogen en is objectief. De adviseur kijkt bijvoorbeeld ook naar wat je met een bepaald doel opzij hebt gezet. Mocht je iets opzij gezet hebben voor je pensioen of voor de studie van je kinderen, dan houdt de adviseur er rekening mee dat dit geld niet gebruikt kan worden voor hypothecaire verplichtingen. Dit is handig omdat je hiermee dus een advies op maat krijgt.

Waarom integraal financieel advies?

In een mensenleven gebeurt er nogal wat. Je krijgt je eerste baan, gaat samen met je partner een huis kopen, krijgt kinderen, raakt werkeloos, gaat scheiden, er zijn nogal wat veranderingen in je leven die consequenties hebben voor hoe je er financieel voorstaat. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden! Met integraal financieel advies heb je overzicht: je weet wat je kunt verwachten én wat je je kunt veroorloven. Omdat de risico’s die je loopt in kaart gebracht zijn, is in een oogopslag duidelijk hoe je je leven het best, financieel gezien, kunt voortzetten.

Is integraal advies onafhankelijk?

Integraal financieel advies is niet altijd onafhankelijk. Er zijn nogal wat adviseurs die beloond worden als zij bepaalde financiële producten verkopen. Het laat te raden welke producten zij dan het liefst verkopen. Onafhankelijk advies is anders. Wie onafhankelijk advies geeft, heeft geen commerciële connecties met banken, hypotheekverstrekker, verzekeraar of welke andere financiële instelling je kunt bedenken. Het advies dat je krijgt van deze adviseur is dus wel degelijk onafhankelijk. Met dit advies kun je ervan uitgaan dat het opgesteld word in jouw voordeel.

Financiële producten: voor- en nadeel

De stappen die je in je leven maakt, vragen soms om bedachtzaamheid. Je wilt immers niet financieel aan de grond zitten, omdat je een verkeerde beslissing genomen hebt. Door (onafhankelijk) financieel advies wordt je behoed voor misstappen. Samen met een adviseur bekijk je welke hypotheek je hebt, of je een lijfrente hebt of een beleggingsfonds. Ook naar je pensioen wordt gekeken. Al deze financiële producten kunnen je voordeel opleveren, maar ook nadeel. De financieel adviseur heeft een goede kijk op de risico’s die het nadeel kunnen opleveren en geeft advies op maat.

Voorbereid veranderingen ingaan

Tot nu toe hebben we het gehad over de financiële consequenties van trouwen, scheiden, huizen kopen en met pensioen gaan. Er zijn echter nog veel meer gebeurtenissen in een mensenleven die invloed kunnen hebben op je financiële situatie. Zo geeft een (onafhankelijk) financieel adviseur ook advies over sparen en beleggen, over het ondernemerschap en de planning die daar, financieel gezien, bij hoort. Ook schenken en nalatenschap is een van de gebeurtenissen met invloed evenals overlijden van partner, ouders of kinderen. Tot slot hebben we nog arbeidsongeschiktheid: het is niet iets waar je direct vanuit gaat, maar het kán gebeuren. En dan kun je maar beter voorbereid zijn op de gevolgen…