Waar Moet Je Heen Voor Betrouwbaar Financieel Advies?

Financiën is nog altijd een onderwerp waar we nogal geheimzinnig over doen. Nog steeds is het vragen naar salaris impertinent en praten we op een gemiddelde verjaardag niet over de hoogte van ons spaarsaldo. We mopperen slechts over de lage rente! Op dat vlak krijg je dus geen of nauwelijks advies van je naasten. Bovendien is het niet gezegd dat het advies dat je dan krijgt betrouwbaar is. Voor betrouwbaar financieel advies bewandelen we een ander pad.

Onafhankelijk advies

Wil je betrouwbaar advies, ga dan naar een onafhankelijke adviseur. Dat is iemand die niet voor een bepaald financieel product werkt en daarom echt goed advies kan geven. Zodra iemand zelf verdient aan de verkoop van een financieel product weet je dat diegene niet onafhankelijk werkt. Hij is immers gebaat bij het jou verkopen van een bepaalde hypotheek of ander financieel product. Dit wil niet per definitie zeggen dat het advies wat hij geeft niet betrouwbaar is. De oplossingen die deze adviseur biedt zijn waarschijnlijk alleen wel een beetje in zijn eigen straatje.

Allesomvattend

Waar je ook op moet letten is of het advies wat je krijgt wel integraal is. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Integraal betekent letterlijk compleet. Integraal financieel advies is dus advies dat allesomvattend is. Bij dit advies wordt gekeken naar het hele plaatje. Wat heb je nodig voor de aflossing van je hypotheek? Wat ligt er apart voor je pensioen? Is er ruimte voor schenkingen en zijn deze gunstig voor je financiële situatie? Alleen door naar het complete plaatje te kijken krijg je advies waar je wat aan hebt. Je wilt immers niet je oudedagsreserve gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe auto.

Wanneer win je advies in?

Nu je weet waar je naartoe gaat voor financieel advies vraag je je misschien af waarom je advies in zou winnen. Dat antwoord is eenvoudig: financieel advies kun je altijd inwinnen. Maar er zijn gebeurtenissen in je leven waar advies echt welkom is. Dit zijn momenten in je leven waarop je financiële situatie verandert. Neem bijvoorbeeld als je een huis koopt, gaat trouwen of juist scheiden. Als er kinderen geboren worden of als je zelfstandig gaat ondernemen. Uiteraard ook als je met pensioen gaat of te maken krijgt met overlijden van je naasten. Vergeet in dit rijtje arbeidsongeschiktheid of zonder werk zitten niet. Kortom: met financieel advies weet je waar je aan toe bent, ook als het allemaal wat minder gaat.

Alleen jij wordt er beter van

Een financieel adviseur kijkt naar alle financiële producten die je hebt. Dat kan een hypotheek zijn, maar ook een lijfrente, pensioen of belegging. Door te kijken naar welke voordelen nog uit deze producten te halen zijn, kun je in het algemeen voordeel halen uit het advies dat je krijgt. Ook kijkt een adviseur naar wat de producten je kosten, wat de nadelen zijn en wat de risico’s. En omdat je voor een onafhankelijke adviseur gekozen hebt, weet je dat je eerlijk advies krijgt. De adviseur wordt immers niet beter van wat hij je adviseert, dat wordt alleen jijzelf. De adviseur verkoopt je alleen zijn kennis en ervaring: onafhankelijk én objectief.

… logisch!

Wat het voordeel van onafhankelijk advies is, dat moge duidelijk zijn. Maar naast het voordeel wat we eerder noemden, is er ook nog eens het voordeel dat ook jouw minder ingewikkelde vragen beantwoord worden. Dat je een financieel adviseur in de hand neemt voor de moeilijke vragen is natuurlijk heel logisch. Dat je voor een deeladvies een minder complexe vraag stelt is net zo logisch. Is er in het nieuws iets over woekerpolissen? Je financiële adviseur weet raad. Is de hypotheekrente laag en weet je niet wat je daarmee aan moet? Idem dito! Omdat je eerst kennismaakt met een adviseur kun je bekijken of het klikt. Je bespreekt immers niet zomaar met iedereen jouw financiële situatie. En ook dat is logisch.