Ergonomisch werken: trend of broodnodig?

Ergonomisch werken, het lijkt een trendy term voor kantoorpersoneel. Niets is minder waar. Als je ergonomisch werkt reduceer je ziekteverzuim, verhoog je productiviteit en voorkom je klachten. Al met al redenen genoeg om het broodnodig te maken. Maar wist je dat het ook nog eens kosten bespaart? En dat maakt veel ondernemers direct wakker!

Hoe bespaar je?

Wij zijn al jaar en dag bezig met het onszelf makkelijk maken. Om te lopen hebben we schoenen ontwikkeld en om te werken hebben we bedacht dat aan een bureau zitten comfortabel is. Jarenlang zaten we aan een willekeurig bureau op een willekeurige stoel. Tot we bedachten dat we beter ergonomisch konden werken. Voor het behoud van ons gestel én voor het voorkomen van klachten. Fysieke klachten als gevolg van verkeerd werken kan ons flink uit ons arbeidsproces halen. En hier komt de besparing direct kijken: personeel dat niet ziek wordt, scheelt een ondernemer bakken met geld.

Zitten en staan afwisselen? Actiforce kopen!

Een voorbeeld van ergonomisch werken is werken aan een zit-sta werkplek. Dit is een bureau waaraan je lekker op je stoel kunt werken, maar ook in staande positie. Door de afwisseling van zitten en staan houd je je lijf beter in conditie. Je beweegt niet alleen meer, je blijft staand ook veel frisser. Bewezen is zelfs dat staand vergaderen de mens veel productiever maakt. En daar hebben we weer een besparing te pakken. Hoe productiever je personeel, hoe meer dat voor de ondernemer in het laatje brengt. Voor een zit-sta werkplek kun je een bureau van Actiforce kopen. Dit zijn elektrisch verstelbare bureaus. Met een druk op de knop kun je je werkhouding veranderen. Gemakkelijker kan niet! Steeds meer bedrijven weten waar ze moeten zijn om een bureau van Actiforce te kopen.

Het is simpel!

Nu zeiden we al dat van staand vergaderen de mens productiever wordt. We hebben het hier dan over cognitieve ergonomie. Dit is je mentale werkbelasting. In deze werkbelasting spreken we van een ondergrens en bovengrens. Bereik je deze grenzen, dan heb je te maken met problemen in het arbeidsproces. Als de bovengrens bereikt wordt, dan is personeel overbelast. Bereikt men de ondergrens, dan gaat men onderpresteren omdat er te weinig uitdaging is. Het is daarom van belang dat je als ondernemer altijd in de gaten hebt wat je personeel aankan en hoe men in het proces staat. Als productiviteit verhoogd kan worden door een bureau van Actiforce te kopen, dan lijkt de keuze niet zo ingewikkeld. Maar let ook op de (nodige) uitdagingen die je personeel krijgt!

Goede werksfeer = leuk personeel

Naast ergonomie is de sfeer in een bedrijf heel belangrijk. Als je personeel graag naar de nieuwe werkdag gaat, is er al veel productie verzekerd. Gaat men met tegenzin aan het werk, dan zijn er vaak veel afleidingen en dendert de productiviteit achteruit. Als ondernemer kun je veel doen aan de werksfeer. Zo kun je ervoor zorgen dat mensen zich met elkaar verbonden voelen. Of je zorgt ervoor dat men elkaar goed leert kennen tijdens een personeelsdag. Tevreden mensen zijn productieve werknemers. Zorg daarom altijd voor goede communicatie binnen je organisatie. Daarnaast zijn ergonomische werkplekken van belang, maar ook teambijeenkomsten, kwaliteitszorg en leuke uitjes. Samen maakt dit dé sfeer waarin iedereen wil werken.