Zeven tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is een plek om te recreëren en ontspannen, maar vaak ook om in te werken. Ben je van dit laatste minder gecharmeerd? Ga dan voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Er zijn een heleboel ideeën die ervoor zorgen dat je in de tuin lekker vrij bent, terwijl het toch een mooie groene verblijfplaats is.

Dichte voegen

Onkruid tussen je tegels, het is een oeverloze klus. Haal je het onkruid weg, zit het er de volgende week vaak vrolijk weer. Je kunt enkele uren per week zoet zijn met dit klusje. Ga je voor vaste voegen, dan krijgt onkruid geen kans. Je kunt bijvoorbeeld voegen met een elastisch voegmiddel. Dit is hartstikke stevig en blijft mooi onder elke weersomstandigheid.

Tegels van composiet

Wil je composiet tegels kopen? Dit is duurzaam en ook nog eens onderhoudsvrij. Duurzaam is composiet omdat er bij vervaardiging gebruikgemaakt wordt van gerecycled kunststof en hardhoutstof. Composiet trekt niet krom en scheurt niet. Het gaat jarenlang mee, wat ook hartstikke duurzaam is. Composiet tegels kopen staat dus voor jarenlang tuinplezier.

Hoe groener, hoe beter

Hoe meer planten je in je tuin hebt, hoe minder onkruid de kans krijgt te groeien. Zet je tuin dus bomvol bodembedekkers en andere planten. Zonder licht kan onkruid zich niet ontwikkelen. Let er bij de aanschaf van nieuwe planten wel goed op hoe groot de plant uiteindelijk wordt. Daarmee kun je inschatten hoeveel planten je nodig hebt, voor een lekkere groene, dichte tuin, zonder dat ze elkaar in de weg staan.

Beperkt snoeien

Er zijn een aantal haagplanten die je maar een keer per jaar hoeft te snoeien. Dit scheelt je een hoop tijd. Ga je voor de klimop, dan hoef je niet eens elk jaar te snoeien. Ga je voor een kant-en-klare haag, dan koop je deze veelal volgroeid. Dat maakt dat je ook nog eens niet hoeft te letten op groeirichting. Het leiden van het groen is immers al voor je gedaan!

Strak gazon

Ben je een liefhebber van een strak gazonnetje? Dan moet je in het hoogseizoen soms wel elke dag maaien. Gelukkig zijn hier tegenwoordig robots voor. Je zet het machientje op je gras en hij gaat aan de slag. Je moet één keer draden aan de rand van het gazon aanbrengen, zodat de robot de weg weet. Verder gaat een robotmaaier zijn eigen gang. Neigt hij leeg te raken? Dan weet hij zelf het oplaadstation te vinden.

Plukken in plaats van schoffelen

Zo af en toe zit er toch wat onkruid in je tuin. Ga dan onkruid plukken in plaats van schoffelen. Als je schoffelt blijft er altijd wat achter, waardoor onkruid binnen korte tijd weer aangegroeid is. Pluk je het onkruid, dan is de kans groter dat je het compleet weghaalt. Onkruidzaadjes neem je ook mee en dat maakt dat je er voorlopig weer klaar mee bent.

Zitten en relaxen

Natuurlijk moet je om te kunnen relaxen wel een lekkere stoel hebben. Kies voor tuinmeubilair dat tegen een stootje kan. Veel meubilair kan tegenwoordig prima jaarrond buiten staan. Meubels die zo eens in de zoveel tijd geschilderd moeten worden, kun je beter weren. Ook meubels waar na elke regenbeurt een laagje water in blijft staan moet je niet aanschaffen. De beste meubels zijn waar je kunt volstaan met zo af en toe een natte doek eroverheen . Kun jij weer een paar weken in de relaxstand de tuin in!