Wat is een sterke school?

Wie op zoek is naar een basisschool kijkt naar diverse factoren. Wat de sfeer is op de school bijvoorbeeld, of hoe ver is de school van huis. Bij basisscholen denken we niet direct aan kwaliteit. Toch is dat een belangrijk aspect. Hoe kun je kwaliteit basisscholen onderscheiden en wat is in dit geval eigenlijk kwaliteit?

Toekomst van een kind

Volgens de Inspectie van het onderwijs bepaalt de kwaliteit van een basisschool de toekomst van een kind. De instantie stelt zelfs dat een kind op de ene school aan de bovenkant uitstroomt, terwijl het op een andere school naar een aanzienlijk lager niveau op de middelbare school gaat. Het is de vraag of deze stelling hard gemaakt kan worden. Is het niet zo dat intelligentie in een kind zit? Of een school een kind kan maken of breken is misschien niet te bewijzen. Maar dat het wél belangrijk is dat je kind naar een basisschool met kwaliteit gaat, is een tweede.

Zwakke scholen

Of een basisschool van goede kwaliteit is, dat kun je eenvoudigweg opzoeken. Elke basisschool wordt onderworpen aan inspectie. Wordt een school door de Inspectie als ‘zwak’ bestempeld, dan is er al drie jaar ‘iets’ aan de hand. De Inspectie gaat er namelijk vanuit dat een school de tijd nodig heeft zichzelf te verbeteren. Die tijd krijgen ze, pas na drie jaar kan een beoordeling zo slecht uitvallen. Of een school die door de Inspectie als ‘zwak’ wordt bestempeld ook daadwerkelijk slecht voor een kind is, is niet vast te stellen. Feit is alleen dat het onderwijs verbetering nodig heeft.

Thuis voelen en thuis zijn

Sfeer proeven is sowieso een must, als je een basisschool zoekt. Het is daarom slim om tijdens schooltijd bij de scholen langs te gaan. Je weet direct welk gevoel je bij de school krijgt. Een directeur kan nog met zoveel passie over zijn school vertellen; als je die passie niet bij de rest terugziet, kies je niet voor de school. Kijk vooral ook naar de leerkrachten en de leerlingen. Zie je je kind hiertussen lopen? Past het bij deze school? Daarnaast is het belangrijk een school te kiezen die in de buurt van je woning is. Het is voor een kind op een gegeven goed om zelfstandig naar school te gaan. Hoe fijn is het dan dat het niet ver van huis hoeft?

Kwaliteit basisschool meetbaar

Sfeer en afstand zijn dan wel belangrijk, maar dit zegt niets over de kwaliteit van het basisonderwijs. Het is daarom een aanrader om te kijken naar de eindscores van de basisschoolleerlingen. Naar welk vervolgonderwijs stromen de leerlingen uit? Dit zegt overigens niet alles over de school. Je weet immers niet welke achtergrond de leerlingen hebben. Cijfers zijn maatstaven, maar hebben vaak meer uitleg nodig. Echt sterke scholen zijn zeldzaam. Wordt de lat hoog gelegd? Hoe actief wordt er naar de kinderen gekeken? Over het algemeen heeft een kind uitdagingen nodig. De kwaliteit van een basisschool hangt hiermee samen.