Vijf kindvriendelijke uitjes in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol: een van de meest veelzijdige gebieden in Italië. Voor sport-, cultuur- en kuurliefhebbers is het gebied een aanrader, maar ook gezinnen zullen zich prima vermaken in het Duitstalige gedeelte van Italië. Natuurlijk kun je kamperen in de bergen, maar ook de vele familiehotels geven je graag een warm welkom. Voor het vermaak overdag, geven we je vijf kindvriendelijke uitjes in Zuid-Tirol.

Klimparadijs voor jong en oud

Bergbeklimmen is voor veel kinderen nog wat te hoog gegrepen, maar de diverse klimparadijzen in Zuid-Tirol zijn een heel goed alternatief. Door te klimmen over bruggen, netten en touwen leren kinderen hun behendigheid te ontwikkelen. Ook worden ze steeds handiger en vindingrijker, waardoor klimmen niet alleen een heel leuk sportief uitje is, maar ook nog eens een uitje waar je soms flink bij moet nadenken. Wie goed kan klimmen in de klimtuin, kan wellicht ook een echte berg proberen, uiteraard wel met de juiste begeleiding.

Wandelen met het hele gezin

Veel kinderen vinden wandelen nou niet zo’n spannende activiteit. Maar wat als je nu een wandeling kiest waar onderweg genoeg te beleven is voor kinderen? Grazende lama’s, spectaculaire watervallen, spannende kastelen of de oudste muurschilderingen in Duits taalgebied bijvoorbeeld. De regio Zuid-Tirol kent drie dalen, een daarvan is het Passeiertal, waar je tijdens een wandeling bijvoorbeeld een biologische kaasmakerij kunt bezoeken. Ook samen met gemzen klimmen is iets wat je met kinderen kunt doen, een unieke en spannende ervaring. Sommige wandelpaden zijn zelfs geschikt voor de kinderwagen, dus de kleintjes kunnen ook mee.

Ondergrondse spanning

Een attractie voor spanningzoekers: het Mooseum. Dit museum is gevestigd in een ondergronds complex (in tijden van oorlog een commandobunker), waarbij men een klimmuur heeft aangebracht aan de buitenkant. Een museum waar je op kunt klimmen dus! Een glazen toren geeft een prachtig zicht over het landschap en door de twee verdiepingen in de toren is het uitzicht ook nog eens spectaculair. Een brede ijzeren trap bij een loodrechte rotswand maken dit uitje nog spannender.

Zwemmen in een koel bergmeer

Prima te combineren met een wandeling in de bergen: afkoelen in een bergmeer. Zwemmen tussen de bomen, zo in de vrije natuur, is een attractie op zich. Het warmste meer van de Alpen is in dit gebied te vinden, waardoor waterpret ook nog eens comfortabel kan zijn. In Zuid-Tirol zijn veel natuurlijke zwemvijvers te vinden en diverse meren hebben elk hun eigen aantrekkingskracht. Een bootje huren kan natuurlijk ook, waardoor je de hele dag op, in en rond het water kunt doorbrengen.

Rodelen voor avonturiers

Meran 2000 is in de winter een populair skigebied. ’s Zomers kun je hier prima rodelen. Rodelen is sleeën zonder sneeuw. De slee noem je een bob. Op sommige plekken komt de bob tot maar liefst twaalf meter van de grond, dus als je van een beetje spanning houdt, is dit een perfect uitje. De rodelbaan is ruim een kilometer lang en binnen een paar minuten ben je in de vallei. Je kunt uitstappen en van de omgeving genieten, maar je kunt ook blijven zitten, waarbij je weer omhoog getrokken wordt naar het beginpunt. Daar kun je natuurlijk gelijk weer in de rij voor de volgende ronde. Gezinnen zullen zich wel even vermaken bij deze spectaculaire attractie. Kun je geen genoeg krijgen van rodelen, er zijn in Zuid-Tirol meerdere spectaculaire rodelbanen, een paar banen bezoeken kan natuurlijk ook.