Meer privacy in je tuin? Denk dan ook eens aan leibomen.

Een leiboom is een boom die zich laat leiden. De takken groeien precies de kant op, waarheen jij ze leidt. We kennen de leiboom vooral als een boom die de tuin structuur geeft. Maar wist je dat de leiboom ook prima dienstdoet als beschermer van privacy? Je kunt immers de takken precies zo vormen dat je in de luwte blijft. Je kunt ook een serie leibomen plaatsen bij een muurtje of bij de schutting. Dit geeft je erfafscheiding meer kleur en door de hoge groei nog meer privacy.

Hoe leid je een leiboom?

Voor de constructie bij leibomen kun je het best gebruikmaken van lange palen. De palen kun je bij voorkeur een meter de grond in slaan. Wellicht kun je ze zelfs met beton verankeren. Je maakt overdwars latten zo breed als je de haag van laanbomen wilt hebben. Dit kun je doen met bijvoorbeeld bamboestokken, maar je kunt de latten ook vervangen voor spandraad. Als je maar iets stevigs hebt om je boom mee te leiden. Er zijn groenblijvende leibomen verkrijgbaar die al geleid zijn, maar je kunt dat ook zelf doen. Het vergt wat aandacht, maar de leibomen worden dan precies zoals jij het voor ogen hebt. Bovendien kun je dan kiezen op welke hoogte je ze leidt, waardoor precies de privacy ontstaat die je wenst.

Leihaagbeuk groeit langzaam, vertakt dicht

De haagbeuk is een prima boom als het gaat over privacy. Hij groeit heel dicht, echter hij groeit niet zo snel. Voordeel van het langzame groeien is dat hij zich heel goed laat leiden. Waar je bij een snelgroeiende boom nog weleens te laat bent, is dat bij ene langzame groeier niet het geval. De leihaagbeuk, officieel Carpinus betulus, heeft eivormige bladeren die in de herfst goudgeel kleuren. Voor het beste effect kun je de haagbeuken het best poten met een plantafstand van 1,5 à 2 meter.

Een sierappel als leiboom

Felrode sierappels in mooie leibomen, de leisierappel is een aanwinst voor je tuin. Snoei je deze boom niet, dan wordt hij vier tot zes meter hoog. Als je hem in leivorm brengt, is hij prima te sturen. Deze leiboom is niet het hele jaar groen, in de winter verliest hij zijn blad. Wel is het een winterharde leiboom, waardoor hij zeer geschikt is voor onze Nederlandse tuin. De sierappeltjes blijven wel tot in de winter aan de boom.

Plataan: leiboom van formaat

Hoewel de plataan normaal gesproken een hoge boom is, is hij in leivorm ook zeer geschikt voor een kleine tuin. Een leiplataan is dan ook gekweekt om geleid te worden. De plataan groeit snel en heeft groot blad. Dit maakt dat hij veel privacy geeft. Overigens kan een plataan die je niet in leivorm koopt maar liefst dertig meter hoog worden, wat aangeeft waarom de leivorm speciaal gekweekt wordt. In het voorjaar staat de plataan in bloei. Is een plataan al op leeftijd, dan is zijn bast grijs en afbladerend. Dit maakt het een zeer karakteristieke leiboom.

Leilinde, de meest bekende

De meest verkochte leiboom is de leilinde. Dit komt omdat de boom nogal symmetrisch is, met zijn takken goed verdeeld. In de herfst verliest deze leiboom zijn bladeren. Dit kun je als een nadeel zien omdat er wellicht minder privacy is in de herfst, maar ook als voordeel omdat de bomen zo meer licht doorlaten, in de donkere tijd van het jaar. De leilinde groeit snel en is heel goed te leiden. Wil je hem snoeien, dan kan dat drie keer per jaar, het liefst in maart, april en oktober. Een volwassen Tilia vulgaris, dat is de officiële naam van de leilinde, is drieënhalve meter.

Leibeuk: groen of rood

Een beuk is een traditionele boom met een grijze stam. Elk voorjaar loopt de boom flink uit, waardoor hij er weer fris en groen uitziet. In het najaar vind je beukennootjes aan de boom, wat hem extra aantrekkelijk maakt. De leibeuk kun je kopen in diverse varianten: twee daarvan zijn de groene leibeuk en de rode leibeuk. Het verschil tussen deze bomen laat zich niet moeilijk raden: de een heeft groene bladeren, de ander donkerrode. De bladeren blijven in de winter aan de boom hangen, wat hem weer een prima leiboom maakt voor meer privacy in de tuin.