Koop Geen Buitensauna Voordat je Deze Tips Hebt Gelezen!

Sta je op het punt om een buitensauna te kopen? Of ben je je nog aan het oriënteren op de aanschaf ervan? Lees dan eerst deze tips door voor je tot de aankoop overgaat!

Binnen- of Buitensauna?

Misschien dacht je meteen aan een buitensauna, omdat dat de sauna’s zijn zoals je ze kent uit Finland. Of misschien heb je liever een buitensauna vanwege de mogelijkheid om een echte houtkachel te plaatsen (wat binnen aan strengere voorwaarden moet voldoen).

Wat je reden ook is om aan een buitensauna te denken, het is goed om eerst nog eens na te gaan of je niet toch liever een binnensauna hebt.

Ik plaats hier de voor- en nadelen van een binnen- en buitensauna op een rij, zodat je ze kunt vergelijken. 

Voordelen BuitensaunaVoordelen Binnensauna
Geen ruimte nodig binnen.Geen ruimte nodig buiten.
Makkelijker/veiliger om houtkachel te plaatsen.Goedkoper om te plaatsen.
Het gevoel meer een ‘echte’ sauna te hebben.Niet ‘de kou door’ om in je sauna te komen.
Minder ruimte nodig.
Minder isolatie nodig.

Kies de juiste Houtsoort!

Voor een buitensauna is het nog belangrijker dan voor een binnensauna om te kiezen voor een sauna van robuust hout. Er zijn aanbieders die sauna’s verkopen van spaanplaat, dat is dus absoluut niet geschikt voor een buitensauna. Zorg er ook voor dat het houdt goed geïmpregneerd is, of dat er een buitenkant van ander materiaal (bijvoorbeeld stenen) omheen zit om je sauna tegen weersinvloeden te beschermen.

Plaats je Sauna niet tegen een Muur

Wanneer je je sauna tegen een muur plaatst heb je direct kans op vochtproblemen. Zorg er dus voor dat je sauna vrijstaat. Dit houdt dan ook in dat je meer ruimte nodig hebt dan je in eerste instantie misschien gedacht had. Neem deze tip echter serieus, vochtschade is namelijk een groot probleem!

Zelf Bouwen of Uitbesteden?

Ben je een beetje handig, dan kun je een kant-en-klare sauna zo in elkaar zetten in je tuin. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om enkel de materialen te kopen en daarmee aan de slag te gaan. Het is dan echter wel noodzakelijk om eerst online genoeg informatie bijeen te verzamelen om er zeker van te zijn dat je sauna ten eerste haalbaar is en ten tweede veilig is. Een saunabouw uitbesteden kost uiteraard best veel geld, maar je bent er dan wel zeker van dat je sauna veilig is en je hebt dan ook een bepaalde garantie, mocht er toch iets met je sauna gebeuren. Uiteraard is uitbesteden aan een klusjesman op marktplaats geen garantie voor een stevige en veilige sauna!

De juiste Kachel

Je kunt kiezen voor een originele houtkachel. Een houtkachel geeft de originele sfeer van een sauna en ruit bovendien erg lekker. Het kost echter wel wat inspanning en moeite om een saunakachel aan te doen en op de juiste temperatuur te houden. Bij een elektrische saunakachel zit je niet met dat probleem. Bovendien loop je met een elektrische kachel minder risico’s op brand en mag je sauna dan ook kleiner van afmeting zijn. Let er wel op dat je de juiste grote en sterkte van kachel koopt: je kachel moet uiteraard wel de hele sauna verhitten.