Kerstgedachte: steun goede doelen

Aan het eind van het jaar is het tijd voor reflectie. Wat hebben we dit jaar bereikt en wat zijn onze plannen voor het komende jaar? Wie het goed heeft, mag daar best even bij stilstaan. Wellicht is er zelfs iets wat je terug kunt doen voor de wereld? Er zijn wellicht best veel mensen die het veel minder hebben dan jij. En daar zijn de goede doelen voor uitgevonden.

Kerstwens

Verstuur je je relaties en/of vrienden een kerstwens op een kerstkaartje? Denk dan eens aan kerstkaarten voor het goede doel. Veel van die kerstkaarten die je voor het goede doel kunt kopen, zien er prachtig uit. Met een klein bedrag per kaart, nog geen halve euro, steun je bijvoorbeeld Kika, KWF of Warchild. Het zijn maar wat voorbeelden, want er zijn veel meer goede doelen waar je een kerstkaart voor kunt kopen. Overigens zijn er vaak niet alleen standaardkaarten, je kunt ook zelf een kaart ontwerpen en toch het goede doel steunen. Een mooie kerstgedachte, toch?

In de buurt

Die kerstgedachte kun je ook een lokaal tintje geven. Wat dacht je van eens boodschappen doen voor de oudere medemens? Of vrijwillig bij een bedrijf werken dat het hartstikke druk heeft met kerst? De voedselbank helpen met het inzamelen van lekkernijen voor hun kerstpakketten? Er zijn een heleboel dingen te bedenken die je kunt doen. Natuurlijk kun je de tijd ook gebruiken om op adem te komen en even uit te rusten, maar grote kans dat dat minder voldoening geeft. Vrijwilligerswerk is altijd nodig, maar rondom kerst wordt het nóg meer gewaardeerd.

Dubbel goed

Terugkomend op het kerstkaartje, heb je er weleens over nagedacht om deze te sturen naar onbekenden? Er zijn ontzettend veel eenzame mensen in ons land. Diverse organisaties hebben een actie op touw gezet, waarbij je via hen een kerstkaart stuurt naar iemand die eenzaam is. Het is wel leuk als je een leuke boodschap op die kaart zet. Met alleen je naam voelt iemand zich niet direct beter. Je hoeft overigens niet per se aan onbekenden te sturen, je kunt ook de buurvrouw om de hoek eens aandacht geven via een kerstkaartje. Stuur je dan ook nog een kerstkaart die bijdraagt aan een goed doel, dan heb je een dubbele goede daad gedaan. De oudere voelt zich minder eenzaam en waardeert een boodschap op een kaartje enorm. Daarnaast steun je met zo’n kaartje ook nog eens een heel goed doel. Win-win!

Kersttradities

Natuurlijk draait kerst om samen te komen en om tradities. Zo kijk je wellicht elk jaar met zijn allen All you need is love of een of andere kerstfilm op kerstavond of ben je gewend voor het kerstontbijt al naar de kerk te gaan. Het maakt eigenlijk niet uit welke tradities je aanhangt, tradities zijn er om voort te zetten. Het is jammer dat veel mensen deze tijd van het jaar associëren met veel eten. Dat is eigenlijk niet waar het om draait. Uiteraard moeten we wel eten deze dagen, en doe je dat waarschijnlijk ook met je familie, als je dat zo gewend bent. Maar waarom niet een keer zuurkoolstamppot op het menu? De rest van het budget dat je normaal gesproken aan het kerstdiner besteedt, kun je dan bijvoorbeeld uitgeven aan een goed doel.