Help! Waar let ik op bij de aanschaf van vlonderplanken?

De Engelse tuinarchitect William Kent (1685 – 1748) schreef dat een tuinarchitect een kunstenaar is die schildert met de natuur. En bij zo’n prachtig schilderij misstaat een mooie vlonder zeker niet. Een vlonder kan een tuin een prachtige rustieke uitstraling geven. Toch is de ene vlonder de andere niet en er zijn vele mogelijkheden. Wil jij nieuwe vlonderplanken kopen? Wij geven je advies.

Veel hangt af van het budget dat tot uw beschikking staat. Er bestaan vlonderplanken van hout, composiet of kunststof. 

Hout

Hout heeft een natuurlijke uitstraling. In alle gevallen zijn vocht, schimmel en insecten de grootste vijand van hout en moeten deze bestreden worden. Toch zijn er geen houtsoorten die na verloop van tijd niet vaal worden. Bij hout kan er gekozen worden uit geïmpregneerd hout, hardhout of thermisch behandeld hout.

Geïmpregneerd hout is het goedkoopste. Het is afkomstig van de naaldboom maar niet weerbestendig en moet daarom behandeld worden. De celstructuur van verschillende houtsoorten verschilt nogal, waardoor sommige soorten minder diep geïmpregneerd kunnen worden dan andere, wat direct invloed heeft op de duurzaamheid en dus de prijs. Geïmpregneerd hout hoeft niet geschilderd te worden.

Hardhout is hout met een natuurlijke duurzaamheid tussen 15 en 25 jaar en komt veelal uit de tropen. Hardhout is duurder in de aanschaf, maar heeft een prachtige uitstraling. Toch zal ook dit hout met de jaren wat flets worden. Hardhout heeft wel onderhoud nodig, zoals het regelmatig bewerken met olie.

Tenslotte bestaat er thermisch gemodificeerd hout. Bij dit verhittingsproces worden geen chemicaliën gebruikt en daarom is het milieuvriendelijk. Hierdoor kan minder duurzaam hout toch zo bewerkt worden dat er een lange duurzaamheid bereikt wordt. Thermisch bewerkt hout is onderhoudsvrij.

In het geval van hout is het belangrijk om een afweging te maken tussen planken met een ribbelprofiel of gladde planken. Een vlonder die nat wordt en geen ribbelprofiel heeft kan spekglad worden. Vlonderplanken in schaduwrijke delen van de tuin drogen minder snel en blijven dan ook langer glad.

Houten vlonderplanken worden meestal op een onderframe geplaatst en bevestigd met roestvrij stalen schroeven. Deze blijven zichtbaar, ofschoon er wel manieren zijn om dit eventueel weg te werken.

Let bij het kopen van hout tenslotte op het FSC-keurmerk.

Composiet

Tegenwoordig worden de vlonders van composiet steeds populairder. Composiet is een mengsel van houtvezel en kunststof die onder grote druk worden samengeperst. Omdat composiet voor een groot deel uit hout bestaat, heeft het dezelfde uitstraling als hout. Composiet is in vele kleuren verkrijgbaar, zodat de juiste kleur voor uw tuin er meestal wel tussen zit. In tegenstelling tot hout trekt composiet niet krom, splintert het niet en wordt het nauwelijks glad na een regenbui.

Toch zal de kleur na verloop van tijd enigszins verfletsen. Een vlonder van composiet wordt aangelegd op een soort rails en is een stuk eenvoudiger te plaatsen dan een houten vlonder. De bevestigingsmaterialen zijn niet zichtbaar. Composiet planken hebben holle kanalen, maar die kunnen worden weggewerkt met eindkapjes.

Kunststof

Tenslotte bestaan er vlonderplanken die volledig uit kunststof bestaan. Deze zijn doorgaans onderhoudsvrij en hebben minimaal een garantie van tien jaar. Ook hierbij geldt dat er nooit splinters ontstaan en dat het materiaal niet glad wordt na een regenbui. Toch zullen ook kunststoffen vloerplanken na verloop van tijd wat van hun kleur verliezen.