De leylandii: de snelst groeiende conifeer die er is

Wil je een haagplant die heel snel groeit? Kies dan voor de Cupressocyparis leylandii, ook wel de snelgroeiende cipres genoemd. Ongeveer een meter per jaar kan deze haagplant groeien. Het is een conifeer die uiteindelijk een hoogte van acht meter krijgt, mits je hem snoeit. Doe je dat niet, dan kan de Cupressocyparis leylandii wel vijftig meter hoog worden. Omdat dat niet zo’n handig formaat is, is snoeien een must!

De oorsprong

De Cupressocyparis leylandii is een kruising tussen twee soorten cipres: de nootkacipres en de montereycipres. De conifeer ontstond spontaan, door een bestuiving. Beide cipressoorten zijn van oorsprong afkomstig uit Noord-Amerika. Ze groeiden daar aan de westkust. In de negentiende eeuw kwam de plant naar Europa.

Daar werd het in korte tijd een zeer populaire haagplant. Natuurlijk kwam dat vooral door zijn snelle groei, binnen korte tijd had je met de leylandii een dichte haag.

Nog zijn er veel coniferen die dienstdoen als erfafscheiding, waar ze ook vaak oorzaak zijn van een burenconflict. De plant kan door zijn snelle groei namelijk nogal wat zonlicht bij de buren wegnemen. In Wales en Engeland is daarom zelfs een wet aangenomen waarin regels opgenomen zijn, die uiteindelijk conflicten dienen te voorkomen.

Rechtop in de wind

Van wind heeft deze conifeer helemaal niks. Dus wil je een haagplant die op de wind staat, dan is dit een zeer geschikte conifeer. Handig, als je bijvoorbeeld dichtbij zee woont. De Cupressocyparis leylandii verspreid een harslucht, waardoor je je altijd in het bos waant, als je langs de conifeer loopt. Heel normaal dus, als je met je neus in de lucht door je tuin loopt, om van de lucht van je coniferen te genieten. De conifeer heeft een zuilvormige kruin die bovenaan in een punt loopt. De boomschors van de conifeer heeft diepe groeven en is donkerroodbruin van kleur.

Snoeien doet groeien

Twee keer per jaar moet je de Cupressocyparis leylandii flink onder handen nemen met de snoeischaar. De conifeer knapt helemaal op van zo’n snoeibeurt. Je moet de plant niet te ver terugknippen. Beter is het nog om hem te scheren. Je snoeit de conifeer een keer in het voorjaar en een keer na de zomer. Waar de plant ook van floreert is extra voeding. Je kunt hiervoor speciale hagenmest gebruiken.

Hoe bescherm je deze conifeer?

De Cupressocyparis leylandii kan gevlekte blaadjes krijgen die hun glans verliezen. Je hebt dan waarschijnlijk spint in de plant. Doe je er niks aan, dan is de plant binnen korte tijd sterk aangetast en zal hij sterven. Als je de blaadjes omkeert, zie je, als je planten last hebben van de plaag, in de oksel van de plant fijne webben met roodachtige of groengele mijten. Met droog of warm weer zijn deze mijten in hun sas. Laat je informeren wat je hier het best aan kunt doen.

In een rijtje of solitair

De Cupressocyparis leylandii is een plant die geschikt is voor zowel solitaire plant als in haagvorm. Wil je een haag van deze conifeer, zet er dan ongeveer drie in een strekkende meter naast elkaar. Is de plant al bij aankoop hoger dan anderhalve meter, dan kun je volstaan met tweeënhalf plant per strekkende meter. Het maakt niet zoveel uit wanneer je deze conifeer plant, hoewel hij het best aanslaat als je hem met kluit koopt en aanplant tussen oktober en juni.