APK helpt je langer van je autootje te genieten

tiener-eerste-auto-300x200Je hebt net je rijbewijs en hebt een leuk, klein tweedehands autootje gekocht. Hij ziet er nog goed uit, maar is bijna net zo oud als je jongste zusje. Natuurlijk denk je hier de eerstkomende jaren mee vooruit te kunnen en wellicht krijg je nog gelijk ook. De verplichte Apk-keuring kan je hier in elk geval bij helpen.

Een leuk autootje, voor jezelf

Eindelijk is het zo ver, de examinator is naar je hand geweest en jij bent goed genoeg bevonden om zelfstandig de weg op te gaan. Als je mazzel hebt, heeft je moeder nog een leuk autootje staan die ze zelf nauwelijks gebruikt. Heb je die mazzel niet en je hebt de financiële middelen om zelf iets leuks te kopen ga je meestal niet meteen voor de Mercedes gezinsauto, je kiest er een waarvan je tot voor kort hebt gezegd dat het een koekblikje is. Je ontdekt dat zo’n koekblik helemaal zo gek nog niet is, bovendien is hij van jou en dus sowieso goedgekeurd voor jezelf. Vergeet dan niet een klein detail: laat hem ook goedkeuren door een gecertificeerd bedrijf, voor jouw veiligheid én voor het behoud van je ‘koekblik’.

Is je auto wel veilig en een beetje milieuvriendelijk

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt je autootje door een door Dienst Wegverkeer (RDW) erkend garagebedrijf of keuringsstation getest op veiligheid en milieueisen. Verschillende onderdelen moeten goed zijn en je auto mag niet teveel vervuilende stoffen uitstoten. APK is trouwens niet alleen in Nederland verplicht, dat is in heel Europa zo. Tijdens de keuring komen je wielen en banden aan de beurt voor een inspectie, worden de uitlaatgassen en de stuurinrichting gecontroleerd en worden de gegevens in het kentekenregister door de keurmeester nagekeken.

Toet toet

Daarnaast kijkt de keurmeester tijdens de APK naar je autogordels, remmen, carrosserie, verlichting, wielophanging, uitlaat, vergrendeling, spiegels en de claxon. Wist je bijvoorbeeld dat alle deuren en ramen goed moeten kunnen sluiten? En dat je toeter niet alleen moet werken, maar ook maar één vaste toonhoogte mag hebben? Handig om te weten, mocht je van plan zijn een toeter met een hele riedel aan te schaffen. Trouwens, je bent wel zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de keuring, maar je hoeft zelf niet op te zoeken wanneer je auto gekeurd moet worden, je krijgt tijdig een oproep via het RDW.