Alles over de soorten hout om te laten drogen

Hout drogen doe je vooral om het hout geschikt te maken voor de vervaardiging van meubels. Als men hout in opdracht droogt is dat dus vooral in opdracht van een meubelmaker, een vloerenfabrikant of een kozijnfabriek. Maar wist je dat je als particulier ook best hout kan laten drogen? Stel je hebt een mooie boom in je tuin die je wilt kappen. En van het hout wil je een mooie tafel laten maken. Hoe ga je dan te werk en met welke soorten hout kan dit?

Tot de kern

Vooropgesteld: elk soort hout kan gedroogd worden. Ga je naar een speciaal bedrijf dat gespecialiseerd is in hout drogen, houd er dan rekening mee dat je de planken tot een dikte van 100 mm prima gedroogd kunt krijgen. Is het hout dikker dan is het resultaat niet gegarandeerd, omdat het proces waarmee gedroogd wordt niet sterk genoeg is om tot de kern van het hout te komen. Ga je toch aan de slag met dikker hout dat niet goed genoeg gedroogd is, dan loop je het risico dat het hout scheurt of vervormt. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Persoonlijke herinnering

Wat kun je doen met een boom uit je tuin? Je kunt hem bijvoorbeeld in dunne planken laten zagen en dit gebruiken voor de vervaardiging van een mooie tafel, een prachtige kapstok of een ludieke tuinbank. Eigenlijk maakt het niet uit wat je van het hout wilt maken, als je maar genoeg hebt om het project af te kunnen ronden. Wat is er mooier dan een persoonlijk object maken van een boom waar je met veel plezier jarenlang naar gekeken hebt? Het is wel noodzakelijk dat je het hout goed laat drogen. En omdat je dat zelf niet zomaar kunt, kun je dat het beste professioneel aanpakken. Je wilt immers niet dat je herinnering een desillusie wordt.

Veel soorten hout

Alle soorten hout kunnen gedroogd worden, maar omdat je misschien toch graag een opsomming ziet, doen we een poging. Er zijn namelijk zoveel soorten hout! In willekeurige volgorde kunnen Europese houtsoorten gedroogd worden als eiken, kersen, esdoorn, noten, beuken, vuren, lariks, mahonie en grenen. Ook tropisch hout moet eerst goed gedroogd worden voor het hergebruikt kan worden. Nou staat tropisch hout gemiddeld genomen niet in je achtertuin, maar we geven toch een opsomming: meranti, sipo, teak, weng├ę, sapeli, merbau, je kunt het zo gek niet bedenken. Omdat de computergestuurde droogkamers zijn werk doen, wordt vooraf ingesteld welke houtsoort gedroogd moet worden en hoe dik de planken zijn. Ook de houtsoorten die niet in bovenstaand rijtje staan, zijn in het computerprogramma beschikbaar!

Een band met het hout

Het hout wordt persoonlijk begeleidt in de droogkamer. De droogmeester neemt het als het ware bij de hand en zorgt er goed voor. Stel je voor, dat er iets met jouw hout gebeurt! Het is niet voor niets dat je het goed aan wilt pakken om een mooie herinnering aan je boom te krijgen. Niet alleen jij hebt een band met het hout, de specialist heeft dat ook. Ze behandelen jouw hout alsof het van hunzelf is. De droogmeesters zijn de ogen en oren van het proces: ze houden het hout nauwlettend in de gaten en zorgen ervoor dat het proces met succes wordt afgerond. Tot de tijd dat het hout droog is, kun je goed nadenken over het ontwerp dat je wilt maken. En als het hout droog genoeg is, kun je aan de slag!