Verantwoord Zitten? Kijk eens naar Ergonomische Kantoorstoelen

Uren zitten wij achter ons bureau, wat soms als gevolg heeft dat we vage klachten krijgen. Een onverklaarbare pijn in onze armen bijvoorbeeld, of rugpijn. Het is daarom van belang dat we stilstaan bij hoe we zitten. De wetenschappelijke studie achter deze theorie heet ergonomie.

Ergonomie is van alle tijden

Mocht je denken dat ergonomie een modewoord is, dan hebben we nieuws voor je. Al in 1857 werd in boeken gepraat over ergonomie. We weten dus eigenlijk al jaren dat het belangrijk is om op onze houding te letten. In de ideale situatie hebben we de hele dag oog voor ergonomisch bewegen, maar in de praktijk is dat helaas anders. Gelukkig zijn er wel ergonomische producten op de markt te vinden die ervoor zorgen dat wij meer nadenken over onze houding tijdens het werken. Zo kun je ergonomische kantoorstoelen kopen, die ervoor zorgen dat je lichaam zo min mogelijk belast wordt.

De natuurlijke vorm van je wervelkolom

Veel mensen zitten verkeerd tijdens het werken. Volgens onderzoek is dat zelfs de overgrote deel van de Nederlanders, maar liefst tachtig procent. Het is de bedoeling dat je tijdens het zitten de natuurlijke vorm van je wervelkolom ondersteunt. Deze heeft een gebogen S-vorm. Als je dat doet, wordt je rug het minst belast. Je spieren krijgen rust en je zit ontspannen. Zit je verkeerd, dan kun je klachten krijgen aan je rug en zenuwen, maar ook je ingewanden kunnen problemen veroorzaken, of je ademhaling. Zelfs weefsel kan geïrriteerd raken van verkeerd zitten. De moeite waard dus om je eens te verdiepen in ergonomisch zitten.

De juiste houding

Verantwoord zitten heeft te maken met diverse factoren. Zo is het belangrijk dat je de juiste zithoogte, zitdiepte, zithoek, ondersteuning voor de lende en armleggerhoogte hebt. Deze zijn niet standaard. Ten eerste is dat per persoon verschillend, maar ten tweede is variatie belangrijk. Je moet dus niet constant in dezelfde houding zitten. Het is heel slim om een ergonomische stoel te laten aanmeten. Je krijgt dan tips van een specialist en weet zeker dat de stoel voor jou ergonomisch is. Bovendien heeft een ergonomische kantoorstoel een goede ondersteuning voor je lende en is alles zo verstelbaar, dat hij voor iedereen op maat te maken is.

Ergonomie: de hele dag door

Ergonomie is overigens niet iets dat alleen bij kantoormeubelen belangrijk is. Ook in de keuken denken we na over onze werkhouding. De wasbak is op een goede hoogte om te kunnen afwassen en tijdens het koken staan we rechtop. Meestal is een keuken ook zo compact dat we alles binnen handbereik hebben. Ook onze auto’s zijn zo gemaakt dat we er comfortabel in zitten en ons huis is zo dat we niet ons hoofd stoten. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar je kunt aannemen dat overal over is nagedacht. Maak je in je dagelijkse werk veel dezelfde bewegingen, dan is het belangrijk dat je deze afwisselt. Zo voorkom je dat je zenuwen problemen gaan geven.

Een aangepaste omgeving

Voor ergonomie passen we dus eigenlijk de omgeving aan aan onszelf. Dit doen we omdat het gemakkelijk voor ons is, maar dus ook voor onze gezondheid. Daarnaast bevordert ergonomie de productiviteit en zijn gebruiksvoorwerpen dermate aangepast dat wij er doeltreffend mee kunnen leven en werken. Het woord ergonomie is afgeleid van twee woorden: ergon en nomos. Ergon staat voor werk en nomos voor wet. Een ergonomische werkplek is dus eigenlijk een must. Achter elk bureau moet een ergonomische stoel staan, elk kinderdagverblijf moet voorzien worden van een aankleedplank op de juiste hoogte en elke professionele keuken moet zo ingericht worden dat er op een gezonde manier in te werken valt. En alleen dan kunnen we het nog jarenlang volhouden.