Het kantoor van nu

In de afgelopen jaren is het kantoor nogal van uiterlijk veranderd. Niet alleen ziet het er kleurtechnisch anders uit, ook zijn de ruimtes functioneler ingericht. Zo moet personeel rustig kunnen werken, vergaderen én ontspannen. Welke ruimtes mogen niet in het kantoor van nu ontbreken?

Flexibel werken

Personeel werkt niet meer standaard vijf dagen per week van negen tot vijf. Flexibel werken faciliteren is daarom eigenlijk een must. Qua tijd, maar ook qua werkplekken. Heb je tien personeelsleden, dan is de kans groot dat er dagelijks niet meer dan zes aanwezig zijn op kantoor. De rest werkt thuis, is vrij of onderweg. Het is daarom slim om de ruimte zo in te delen dat elk bureau goed benut wordt. Zorg ervoor dat mensen niet uit gewoonte toch steeds dezelfde plek pakken. Door te rouleren krijg je meer dynamiek op de werkvloer. Wat wel belangrijk is, is dat het meubilair ergonomisch is. Goede ergonomische stoelen, een verstelbaar bureau, werkkrukken… Een specialist kan je daar goede uitleg over geven.

Vergaderkamer

Vergaderen kan op diverse manieren. Een daarvan is staand. Onderzoek heeft uitgewezen dat je staand veel productiever vergadert. Omdat je niet weg kan suffen bijvoorbeeld, maar ook omdat je een actievere houding hebt. Staand vergaderen scheelt iedereen tijd. Niet iedereen kan staand vergaderen waarderen. Het is daarom aan elk bedrijf om zich aan te passen aan het personeel. Vergaderen is wel praktischer als het niet in de grote ruimte gebeurt. Dit omdat je anders collega’s van het werk houdt. Maar ook omdat er soms zaken besproken worden die niet voor ieders oren bestemd zijn.

Ontspannen

Werken en ontspannen hoort bij elkaar. Of je dat nu doet met een voetbaltafel, een tafeltennistafel of een relaxbank, dat ligt aan wat bij je bedrijf past. Goede zitplekken mogen niet ontbreken. Ook een grote eettafel waaraan men zich even los kan maken van het werk is perfect. Uiteraard promoot je daarnaast dat iedereen even buiten de benen strekt. Fitte werknemers zijn belangrijk voor de voortgang van de werkzaamheden. Heb je genoeg ruimte tot je beschikking? Denk dan eens aan fitnessapparatuur. En wist je dat sommige kantoren een kantoorhond hebben? Om de beurt even lekker de hond uitlaten en men kan er weer helemaal tegenaan!

Klein kantoor

Ook als je als bedrijf aan flexwerken doet, is een klein kantoor onontbeerlijk. Voor een klusje waarbij je optimale concentratie nodig hebt bijvoorbeeld. Je even terugtrekken uit de rumoerige zaal en ongestoord werken is belangrijk. Omdat je verder flexibele plekken hebt, hoef je niet zo veel kleine kantoortjes te hebben. Een of twee is vaak al voldoende. Ook in deze ruimtes is ergonomisch meubilair een must. Net als bij de flexwerkplekken staat er aan elk verstelbare bureau een mooie ergonomische stoel. Heb je meerdere kleine kantoren? Zorg er dan voor dat de bureaus op verschillende niveaus ingesteld zijn: voor de kleinste én langste werknemer een plek waar zonder problemen aan gewerkt kan worden.