Ergonomische Kantoorstoelen Beperken Rugklachten op de Lange Termijn

Het is niet zo raar dat we steeds meer geteisterd worden door rugklachten: we zitten te veel. Veel mensen zitten maar liefst vijftien uur per dag. Op het werk, onderweg, maar ook thuis. Eerst zit je aan je ontbijt, vervolgens stap je de auto in of de trein en op je werk zit je ook de hele dag. Kom je thuis, dan schuif je snel aan de eettafel en na het eten plof je uitgeteld op de bank. Komt het je bekend voor? Dan is het tijd voor verandering!

Op jacht

Hoewel veel beroepen een zittend bestaan stimuleren, zijn wij helemaal niet gemaakt om de hele dag te zitten. In de oertijd moest men uren lopen op zoek naar eten. Waren we continue in de weer om onszelf en ons voedsel te verdedigen. Tegenwoordig kunnen we zelfs onze boodschappen laten bezorgen en is er altijd een koelkast dichtbij. We maken het onszelf almaar gemakkelijker, waardoor we geneigd zijn helemaal niet meer uit de stoel te komen. En als we zitten, nemen we ook nog eens vaak de verkeerde houding aan.

Rugklachten door werk

Er zijn nog genoeg beroepen die helemaal niet zittend uitgevoerd worden hoor. Neem personeel in een winkel, de kapper, mensen op de bouw en de hovenier. Helaas hebben ook mensen met een staand beroep weleens last van rugpijn. Of mensen die een zwaar lichamelijk beroep hebben. Maar rugpijn van zitten is iets wat je kunt voorkomen. Een van de remedies is de aanschaf van een ergonomische kantoorstoel. Daarnaast is je zithouding zeer belangrijk. Het is daarom belangrijk dat je daar goed op let. Zit je niet te onderuitgezakt? Zijn je schouders rechtop en is je nek niet naar voren? Soms zit je al uren in een verkeerde zithouding voor je dat in de gaten krijgt. Rugklachten zijn hiermee al snel in vergevorderd stadium.

Actieve houding

Vooral als je niet zo actief bent, gaat je fitheid rond je dertigste achteruit. Je lenigheid lijkt verdwenen, je spierkracht neemt af en je uithoudingsvermogen wordt steeds minder. Hier kun je natuurlijk wat aan doen. Om te beginnen moet je zorgen dat je een actief leven leidt. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je niet de hele dag zit. Hoe doe je dat? Door met regelmaat een stuk te wandelen bijvoorbeeld of door ’s avonds niet meteen voor de tv op de bank te ploffen. Wist je dat je van een actief leven veel beter slaapt? Van alleen zitten krijg je op den duur last van slapeloosheid. Dit maakt dat je nog meer moe wordt en je uiteindelijk niets liever doet dan zitten. Start om te beginnen met vaker de fiets te pakken of eens een flinke wandeling te maken. Dit kan bijvoorbeeld in je lunchpauze, scheelt weer een zitmoment.

Oefeningen

Natuurlijk is een ergonomische kantoorstoel de allereerste stap in een betere zithouding. Maar daarnaast zijn er diverse acties op kantoor die ervoor zorgen dat je minder zit. Zo kun je staand vergaderen en veel water drinken waardoor je met regelmaat naar het toilet moet. Werk je in een kantoor met meerdere verdiepingen? Kies er dan voor om op een andere verdieping naar het toilet te gaan. Uiteraard ga je met de trap en laat je de lift links liggen! Behalve een ergonomische kantoorstoel kun je ook kiezen voor zitballen of een zit-stabureau. Heb jij nu eenmaal werk waardoor je de hele dag achter een gewoon bureau zit? Maak dan dat je tijdens het zitten wat oefeningen doet. Kantel je bekken, verander met regelmaat van houding en ga wat bewuster zitten.

Bewust van je zithouding

Een ergonomische kantoorstoel is een stoel die je kunt verstellen. De zithoogte is hierbij van belang, maar ook de armleuningen en de lendesteun. Zorg ervoor dat je met een rechte rug zit, dat je je achterwerk goed tegen de stoelleuning schuift en dat je je nek ontspant. Je knieën moeten in een negentig graden hoek recht staan, waarbij je voeten goed op de grond staan. Als je je schouders ontspant, merk je al dat je bewuster bezig bent met zitten. Daarnaast moet je je ellebogen ondersteunen en ervoor zorgen dat je hoofd rechtop staat. Dit doe je door naar voren te kijken. Al met al is het niet eenvoudig om de hele dat goed en bewust te zitten. Wellicht kan een ergonomisch adviseur wat voor je betekenen. Door hem het juiste advies te laten geven, ben je je meer bewust van je zithouding.