De Gezondheidsvoordelen van een Zit-Sta Werkplek

Bewegen en kantoorwerk, het is een combinatie die niet altijd toepasbaar is. Toch is het voor iedereen belangrijk om niet de hele dag achter een bureau te zitten. Medici beweren dat zitten het nieuwe roken is, dus het is tijd voor een ommekeer. Een voorbeeld van meer bewegen tijdens het werken is een Zit-Sta werkplek. De afwisseling zorgt voor een positief effect op de gezondheid.

Benen strekken

Sowieso is het belangrijk om zo af en toe de benen te strekken. Dit stimuleert je bloedsomloop en maakt dat je even lekker beweegt. Je kunt natuurlijk je benen strekken door elk uur even te wandelen, maar tijdens een drukke dag schiet dat er direct bij in. Een werkplek waaraan je afwisselend staand en zittend kunt werken, maakt dat je door die afwisseling heel productief werkt. Staand werken is namelijk heel goed voor de concentratie. Als je een speciale Zit-Sta werkplek aanschaft, dan is je bureau in hoogte verstellen zo eenvoudig, dat het nauwelijks moeite kost.

Productief vergaderen

Door onderzoek is aangetoond dat staand vergaderen heel goed werkt. De mensen zijn productiever, zakken minder snel in en de vergadering is sneller voor elkaar. Dit komt omdat je staand heel alert bent, je minder het gevoel hebt dat je je tijd verdoet en dat iedereen veel meer bij de les blijft. Vooral als je aan het eind van de dag vergadert, kun je tijdens een zitsessie het gevoel hebben dat je in slaap valt. Vergader je staand, dan is dat verleden tijd. Je kunt dus kortom stellen dat staand vergaderen de vergadertijd verkort en je leven verlengt!

Afwisselen

Nu kan het zijn dat staand werken je heel alert houdt, maar de hele dag staan is misschien weer niet zo goed voor je. Vooral als je op hakken staat, is de hele dag staan niet aan te raden. Het voordeel zit hem dus echt in het afwisselen van staan en zitten. Staand werken is wel wat gezonder, dus probeer wel zo lang mogelijk te staan. Een Zit-Sta werkplek is natuurlijk de beste aanschaf, maar je kunt ook een aantal zit- en een aantal staplaatsen op kantoor hebben. Hiermee wisselt je personeel niet alleen van houding, maar ook van plek, waardoor nog meer effectief werken ontstaat. Niks is immers beter voor je dan afwisseling, ook op kantoor.

Gezondheidsvoordeel

Het voordeel voor je gezondheid is vooral dat je meer beweegt. De hele dag zitten maakt dat onze gezondheid achteruit gaat. Zo is de hele dag in dezelfde houding zitten slecht voor je rug. Voor je rugspieren is het beter om te staan. Ook blijf je staand veel meer gefocust op je werk, waardoor je je frisser voelt en minder moe wordt. Als je zitten en staan afwisselt, verbrand je meer calorie├źn. Natuurlijk is dat verschil niet enorm, maar je moet ergens beginnen. Als je zitten en staan ook nog eens afwisselt met wandelen, dan ben je zeker voor je gezondheid goed bezig en wordt zelfs gesteld dat je langer leeft. En mocht je denken dat je geen tijd hebt om te wandelen, denk er dan eens aan om tijdens elk telefoongesprek wandelend door het pand te gaan, of aan met regelmaat een glas water halen. Drink je veel water, dan bezoek je ook vaker het toilet. Allemaal korte wandelingetjes die je niet veel tijd kosten, maar je wel gezondheidsvoordeel opleveren.

Bewezen concept

Natuurlijk zijn er ook nadelen van staand werken. We hadden het al over de hoge hakken, maar bijvoorbeeld vaste telefonie is ook minder handig als je steeds je bureau aan het verstellen bent. Gelukkig behoort zoiets als vaste telefonie vooral tot het verleden, waardoor dat geen belemmering hoeft te zijn voor het aanpassen van je kantoorinrichting. Ook is te lang staan niet goed voor spieren en gewrichten, maar omdat je dat met een Zit-Sta werkplek juist afwisselt is dit de beste aanschaf. Heel veel grote bedrijven werken al veel langer met dit concept en zijn daar zeer over te spreken. Langzaam dringt de manier van werken door voor iedereen, tijd dat we de switch maken.