Wanneer kies je voor hardhouten planken?

Hout in de tuin geeft de tuin een natuurlijke uitstraling. Niet zo gek dus, dat er in de meeste tuinen veel hout te vinden is. Zo hebben we het schuurtje van hout, de schutting van hout, houten tuinmeubelen en houten speelobjecten. Ook de vlonder is van hout gemaakt. Er zijn verschillende soorten hout, maar voor de tuin kiezen we veelal voor hardhout. Waarom? Omdat het lang meegaat, duurzaam is en ook nog eens sfeervol.

Hardhouten planken voor de vlonder

Een vlonder kennen we vooral bij het water. Het zorgt ervoor dat je de ondergrond niet raakt en werkt ongeveer hetzelfde als een brug. In je tuin kun je een vlonder maken boven een vijver of bijvoorbeeld als looppad boven de rulle aarde. Daarnaast kun je kiezen voor een stenen terras, maar een terras met vlonderplanken heeft een vele malen natuurlijkere uitstraling. Vlonderplanken zijn heel veelzijdig qua uiterlijk. Omdat vlonderplanken ook onder de meest extreme weersomstandigheden moeten blijven stralen, is het verstandig om hardhout te gebruiken.

Een schutting van hardhout

Voor de erfafscheiding van je tuin zijn er diverse mogelijkheden. De meeste mensen maken gebruik van hardhouten schuttingen. En niet voor niets: een hardhouten schutting zet je neer voor jaren, heeft niet veel onderhoud nodig en geeft je precies de privacy die je wenst. Kies je hardhout, dan kun je er wel vanuit gaan dat je schutting zo’n twintig jaar meegaat. Heb je een inbraakgevoelige tuin? Kies dan voor een schutting met verticale planken. Je denkt er misschien niet direct aan, maar over een schutting met horizontale planken kunnen ongewenste gasten heel eenvoudig heen klimmen.

Vergrijzen of lakken: het is waar je van houdt

Hardhout vergrijst, als je er geen onderhoud aan pleegt. Met vergrijzen van hout is het zo: je houdt ervan of je houdt er niet van. Vergrijsd hout heeft een hele andere uitstraling dan nieuw of gelakt hout. Ook olie behoort tot de mogelijkheden. Olie maakt dat je hardhout er natuurlijk en nieuw uit blijft zien. Wat je ook kiest, dat is natuurlijk naar je eigen smaak, maar vergeet niet dat als je eenmaal begint met het lakken van een schutting, dat je dat met regelmaat moet blijven doen. Vergrijsd hout heeft minder onderhoud nodig, dat is, in zijn eenvoud, mooi zoals het is.

Hardhout verdient roestvaststaal

Kies je voor hardhouten planken, dan kies je voor hout dat lang meegaat. Vergeet dan ook niet het metaal dat je gebruikt om de schutting of je tuinhuis te verankeren van roestvaststaal is. Je hebt er niets aan als je schutting uit elkaar valt omdat de schroeven die je gebruikt hebt gebroken zijn, terwijl het hout nog prachtig is en eigenlijk nog jaren meekan. Roestvaststaal oxideert niet en gaat daarom lang mee, minstens net zo lang als je hardhouten planken. Je moet er toch niet aan denken dat je een hele schutting opnieuw moet plaatsen omdat alle schroeven verroest, gebroken of geoxideerd zijn?

Sfeervol hardhout

Omdat hout een warme uitstraling heeft, past het eigenlijk overal bij. Het is een natuurproduct dat geenszins misstaat tussen planten, gras en al het andere natuurlijke dat in een tuin te vinden is. De warme uitstraling maakt dat je je thuis voelt in de tuin. Niet zo gek dus, dat hout in nagenoeg elke tuin te vinden is. Hardhout blijft daarnaast heel lang mooi, waardoor je jarenlang een mooie hardhouten schutting hebt, of hardhouten tuinhuis.

Gaat langer mee!

Als je hardhout vergelijkt met naaldhout, dan gaat naaldhout ongeveer tien jaar mee en hardhout zeker twintig jaar. Hardhout is meestal wat prijziger, maar dat is het meer dan waard. Omdat het langer meegaat, is hardhout ook veel duurzamer dan naaldhout. Let er wel op of het hardhout dat je koopt een goede weerstand heeft tegen insecten of schimmels. Bovendien is het slim om de kopse kant van een hardhouten plank te bewerken met een speciale wax. Voor hardhouten planken kies je als je voor jaren klaar wilt zijn!