Tuinieren met Kinderen

Tuinieren is een rustgevende hobby die je vooral leert hoe je het geduld op moet brengen resultaten te boeken. Dit is een eigenschap die vooral kinderen soms niet beheersen. Tuinieren met kinderen is daarom een aanrader. Ze leren dat ze even geduldig moeten wachten tot er wat gebeurt, dat wie zaait kan oogsten en verantwoordelijkheid te dragen voor de planten in de tuin. Tuinieren is als het ware een hele serie levenslessen!

Van zaadje tot plant

Als je begint met tuinieren met kinderen is het raadzaam om te beginnen met iets dat snel resultaat geeft. Begin daarom met zoiets als zonnebloemen. Die kun je in je woning in een potje al zaaien en je kind met regelmaat water laten geven. Binnen korte tijd verschijnt er een groen puntje in de aarde. Je kind zal dit puntje met enthousiasme ontvangen en verwonderd elke dag kijken of zijn plantje al is gegroeid. Samen plant je de zonnebloem in de tuin en begeleidt je de plant naar een zonnige toekomst. Een volgroeide zonnebloem reikt voor een kind tot de hemel en zal daarom veel respect verdienen. En dat uit dat kleine zaadje … Tijd voor de volgende stap!

Waar groeit de melk?

Gekscherend wordt weleens gezegd dat kinderen denken dat melk in een fabriek gemaakt wordt, in plaats van dat het van de koe komt. Of zelfs ook ergens op het land groeit. Wellicht zit er wel een kern van waarheid in die uitlating. Met een moestuin leer je je kinderen dingen over de natuur en over de voeding die zij dagelijks op hun bord krijgen. Vooral hun lievelingsgroenten zijn erg leuk om te gaan telen. Je kind leert hiermee niet alleen dat producten niet zomaar ontstaan, hij krijgt zelfs meer respect voor hoe alles op de aarde in elkaar steekt, hoe het milieu werkt, hoe alles groeit en bloeit en hoe lang het duurt voor er zo’n stukje groente daadwerkelijk op je bord ligt.

Levenslessen

Een andere levensles die je kind geeft met tuinieren is dat niet elk zaadje daadwerkelijk een plant wordt. Ten eerste is het zaadje afhankelijk van de verzorging die het krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat het zaadje of plantje op een goede manier geplant wordt, op de juiste plek staat, etc. Iets als een flinke storm kan het einde van een plant betekenen. Je kind leert door deze wijze les om te gaan met teleurstellingen. Leert dat niet alles vanzelfsprekend is en dat je weleens een tegenslag te verwerken hebt. Ook is het een lesje verantwoording. Geef jij de plant niet wat hij nodig heeft, dan is het vaak einde verhaal. En dat kan weleens hard aankomen. Het is natuurlijk niet goed als je kind wakker ligt van een mislukte oogst, het leert daarom ook nog goed in perspectieven te denken.

Goed gekleed de tuin in

Kortom: tuinieren met kinderen is leerzaam. Niet alleen voor de kinderen, ook voor jezelf. Vooral als je zelf ook niet zo’n hobbyist in de tuin bent, is samen met je kinderen meegroeien in de hobbytuin heel leuk om te doen. Voor het bijhouden van de tuin zorg je uiteraard voor goed gereedschap. Een mooie schoffel, schepjes voor het planten en een gieter waar je de tuin mee water geeft.

Dat gereedschap koop je in twee maten: voor jezelf én voor je kind. En om het plaatje compleet te maken, vergeet je de klassieker onder de tuinkleding niet: de tuinbroek. Met een kleine versie: de speciale kindertuinbroek. In deze tuinbroek mag je kind vies worden en praktische zakken zorgen ervoor dat hij wat gereedschap op kan bergen.

Verstelbare banden maken dat je heel lang met de kindertuinbroek e.s. image kunt doen. Het is immers niet een kledingstuk dat je kind dagelijks draagt. Een paar regenlaarzen erbij en je kind kan er jaarrond in de tuin tegenaan.