Rubberen tegels: ideaal en veilig voor kinderen

Rubberen tegels kennen we vooral uit de speeltuin, maar wist je dat je rubberen tegels ook gewoon als bestrating in de tuin neer kunt leggen? Vooral als je kleine kinderen hebt, is dat handig. Vallen op een rubberen tegel geeft net even iets meer mee in vergelijking tot echte bestrating en kinderen willen nog wel eens ergens over struikelen.

Kinderen mogen weer vallen

De tijd dat het leek of kinderen niet meer mochten vallen is voorbij. Het is bewezen dat vallen voor kinderen heel leerzaam is, het is letterlijk een feit dat ze met vallen en opstaan groot worden. Natuurlijk is het wel de taak van ouders om kinderen zo veel mogelijk bescherming te bieden, maar de speelobjecten verbieden gaat daarin veel te ver. Voor de ontwikkeling van kinderen is het nodig dat zij grenzen ontdekken en zelf uitvinden wanneer iets kan en wanneer het fout gaat.

Zet dus gerust speeltoestellen in je tuin, maar om kinderen toch iets te beschermen, kun je het best onder de speeltoestellen rubberen tegels neerleggen.

In speeltuinen is de betutteling misschien doorgeslagen, maar niet voor niets is valdemping verplicht. De rubberen tegels zijn dempend en werken daarom beschermend als kinderen vallen. Dus onder de schommel, bij het speelhuisje en onder het klimobject leg je rubberen tegels neer.

Puzzel je terras in elkaar met rubberen tegels

Als je kiest voor de rubberen tegels met puzzelranden, dan kun je heel eenvoudig de verschillende kleuren tegels met elkaar combineren voor een speels effect. Deze tegels zijn verkrijgbaar in zwart en groen en in diverse maten. De tegels van 50 x 50 cm kunnen aangevuld worden met halve tegels van 25 x 50 met een gladde zijkant of hoekstukken van 25 x 25 cm. Een beetje puzzelen met de speciale puzzel rubberen tegels en je krijgt een leuk patroon. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groen puzzelstuk met een strakke zwarte rand of andersom. De tegels zijn zeer geschikt als speelplaatstegel, maar ook voor op balkon of op de daktuin. Door de demping zijn ze bij deze toepassing ook nog eens geluid reducerend, wat op een balkon fijn is voor de buren. Bovendien weegt een vierkante meter rubberen tegels heel weinig, voor constructies bij een daktuin is dat niet onbelangrijk.

Rubberen tegels hebben veel voordelen

De rubberen tegels zijn door en door gekleurd en hebben een hoge slijtvastheid. Omdat ze antislip zijn glijd je er niet snel op uit. Het materiaal is 100% recyclebaar, wat het duurzaam en milieuvriendelijk maakt. Als je de rubberen tegels gaat leggen, heb je geen ondergrond nodig, de tegels kunnen rechtstreeks op het beton gelegd worden. Dit komt omdat er aan de onderkant afwateringskanalen zijn aangebracht. Je zaagt ze eenvoudig op maat met bijvoorbeeld een decoupeerzaag. Met speciale lijm kan de pen-gatverbinding worden vastgezet. Dit voorkomt verschuiven. De vuurbestendige tegels kunnen door de jaren heen iets verkleuren. Hou je niet van de puzzelstukken, dan kun je ook kiezen voor vierkante tegels in de maat 50 x 50 cm.

Eenheid in de tuin

Omdat de tegels waterdoorlatend zijn, ontstaan geen hinderlijke plassen in de tuin. Zijn de rubberen tegels vuil, dan kun je ze eenvoudig schoonmaken met water en vloeibare zeep. Eventueel kun je met een bezem het extreme vuil te lijf gaan. Gelukkig zijn rubberen tegels overigens tegenwoordig niet meer zo lelijk als ze vroeger waren. Je kunt dus gerust een mooie tuintafel met stoelen op de rubberen tegels zetten als je van eenheid in de tuin houdt. Door overal hetzelfde materiaal toe te passen, ontstaat een rustig beeld. Omdat de tegels in verschillende kleuren te koop zijn, is er altijd wel een model dat bij jouw smaak of tuin past.