Kruidenplanten voor in je tuin

kruiden

Je ziet hem tegenwoordig bijna in iedere supermarkt: de kruidenplant. Je vindt ze in de vorm van basilicum, koriander, peterselie, rozemarijn en bieslook. Helaas gaan die potjes vaak maar even mee en zijn ze daarna verpieterd. Ook vind je er alleen de meest bekende kruiden en zijn er natuurlijk veel meer. Als je kruidenplanten in de tuin plant, gaan ze vaak veel langer mee. In dit artikel vind je wat specialere soorten kruidenplanten met hun toepassingen.
 

Rabarber

rabarber

Je zou misschien niet verwachten dat rabarber een kruid is, maar toch is het zo. De rabarber is ooit gebruikt als geneesmiddel en nog steeds wordt uit de wortel purgeermiddel gewonnen. Vanaf ongeveer 1900 was wordt het ook als groente gebruikt.
Van rabarber kun je zoals je misschien wel weet heerlijke moes maken. Rabarbermoes smaakt wat frisser en zuurder dan appelmoes, maar is nog steeds zoet genoeg om favoriet te zijn onder kinderen. Geef ze een bakje rabarbermoes als ze de paar “vieze” spruitjes opeten en je zorgt ongemerkt dat ze extra vitamine B & C binnenkrijgen.

Witte munt/Appelmunt

appelmunt

Witte munt wordt ook wel bonte munt of appelmunt genoemd en is heerlijk te gebruiken voor thee of speciale sauzen. Er zijn ook wat gerechten waar je appelmunt in kunt gebruiken, bijvoorbeeld in kikkererwtensoep met gember en appelmunt. Appelmunt smaakt niet zo zeer naar munt, meer naar ananas. Nog iets om rekening te houden bij appelmunt: hij kan sterk gaan woekeren. Voorkom dit door je tuin goed bij te houden.

Lavas

lavas

Bij mijn ouders thuis stond altijd een lavas-plant in de tuin. De smaak van lavas geeft net wat extra pit aan soepen, of worteltjes en erwtjes. Gek genoeg kom je lavas vrijwel nergens tegen. Plant er dus zelf een in je tuin en je hebt een heerlijk kruid waar je nooit genoeg van krijgt.

Wilde Marjolein

wilde marjolein

Wilde Marjolein kun je voor diverse zaken gebruiken. Zo kun je Wilde Marjolein gebruiken voor een ontspannend bad, of (in sterkere vorm) als haarversteviger. Ook kun je het gebruiken als alternatief geneesmiddel tegen hoest en slijm. Zelfs zeeziekte schijn je met het drinken van Wilde Marjolein te kunnen voorkomen. Sprenkel een paar druppels aftreksel op je kussen en je zou er beter van gaan slapen. De meest gebruikte toepassing van Wilde Marjolein is natuurlijk die in de keuken: als wilde oregano. Het heeft een wat mildere smaak dan oregano, maar kan ook met name in Italiaanse gerechten goed gebruikt worden.