Infraroodsauna’s voor thuis

Infrarood sauna

In Scandinavië is het heel gebruikelijk om een sauna in huis te hebben, maar voor ons Nederlanders wordt het vaak gezien als overbodige luxe. Toch is het aan te raden om ook een sauna te kopen, want het is niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond! Je hebt de keuze uit kachels met een houtgestookte saunakachel, sauna’s met een elektrische kachel en infrarood sauna’s.
 

Waarom infrarood?

Een echte Finse sauna (een sauna met houtgestookte kachel) is leuk, maar daarvoor moet de sauna en de ruimte wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de sauna qua oppervlakte groot genoeg zijn (en de ruimte waarin hij geplaatst wordt dus ook) en moet hij brandveilig zijn. Een sauna met elektrische kachel kan kleiner zijn. Het voordeel van infraroodlampen is echter dat de (stralings)energie direct en effectief in uw lichaam omgezet wordt.

Verschillende infraroodlampen

Infraroodlampen zijn in drie groepen te onderscheiden: IR-A, IR-B en IR-C.

  • IR-A lampen zijn korte-golf lampen. Dit type lampen hebben de diepste inwerking op de huid. IR-A dringt tot 5 mm door in je huid, zodat het lichaam snel opgewarmd wordt. Deze snelle inwerking zorgt voor een positief effect op de spieren.
  • IR-B lampen zijn middengolvig. De warmte dringt alleen door in de toplaag van de huid. In deze laag zitten zenuwen die warmtegevoelig zijn. De straling zul je dan ook ervaren als lekker warm.
  • IR-Clampen zijn langgolvig. Ze zorgen er niet zo zeer voor dat jij wordt verwarmd, maar meer dat de omgeving warmer wordt. Deze warmtelampen komen het dichtst in de buurt van de warmte van een natuurlijke sauna.

Korte golf Infraroodsauna’s

Bij korte golf infraroodsauna’s worden er voornamelijk IR-A lampen gebruikt. Toch is het altijd een combinatie van IR-A en IR-B lampen, omdat je lichaam anders niet op tijd merkt dat het warm wordt en je zou dan oververhit kunnen raken.
Korte golf infraroodsauna’s hebben een weldadig effect op de spieren, zijn zeer snel op temperatuur en zijn al beschikbaar vanaf ongeveer € 1000,-. De grootte van een korte-golf infrarood sauna kan variëren van 90x90cm2 (1 persoon) tot aan 210 x 130cm2 of 150 x 150cm2 ( 3 á 4 persoons).