Hout drogen met droogkamers, als u uw hout snel wilt gebruiken

Hout heeft als natuurlijke eigenschap dat het krimpt en uitzet. Hout werkt, zo simpel is dat. Maar als hout goed gedroogd is, gebeurt dat minder en is het veel meer geschikt voor verwerking. Je verkrijgt droog hout door het op professionele manier op te stapelen en de wind zijn gang te laten gaan. Maar soms gaat dat simpelweg niet snel genoeg. Hout drogen in droogkramers biedt dan de uitkomst.

Dagelijks checken

Voor je hout kunt bewerken, moet het dus goed droog zijn. Het is niet eenvoudig om hout droog te krijgen. Gelukkig zijn er specialisten die je daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld de specialisten die met speciale droogkamers werken. Het droogproces wordt dagelijks gecheckt en gebeurt zeer nauwkeurig. Ook voor de droogkamers wordt het hout op speciale manier gestapeld. Men noemt dit oplatten. Tussen elke plank ligt een dun latje, dat ervoor zorgt dat de lucht vrij spel heeft. Daarna wordt de droogkamer verwarmd met een soort ventilatoren. Door deze om de zoveel tijd anders te laten draaien, wordt het hout overal even droog.

Kortere omlooptijd

In de droogkamers worden grote hoeveelheden hout gedroogd. Waar de natuur zeker een jaar of misschien wel een paar jaar nodig heeft, is het drogen met een droogkamer binnen enkele maanden klaar. Deze tijdwinst kun je dus effectief gebruiken. Opslag is sowieso kostbaar. Op de plek waar normaal gesproken hout ligt dat nog niet genoeg gedroogd is, kun je nu alweer de volgende lading neerleggen. Het hout krijgt hiermee een aanzienlijk kortere omlooptijd. Hoe sneller hout gebruikt kan worden voor de industrie, hoe goedkoper dit is.

Droogkamer is moderne droogschuur

We begonnen dit artikel al over het natuurlijke krimpen en uitzetten van hout. Als hout te snel verwerkt wordt, dan krijg je dus dat het kromtrekt. En dat is niet wat je wilt. Vooral meubelmakers hebben niets aan hout dat niet goed gedroogd is. Zodra hout gekapt is, moet het gedroogd worden. Waar dat in het verleden vooral met droogschuren gebeurde, zijn nu de droogkamers steeds meer gebruikelijk. In een droogschuur kon het nogal lang duren voor een plank klaar voor gebruik was. Goed nieuws dus, dat de droogkamers dit aanzienlijk versnellen.

Duurzaam drogen

Een droogkamer maakt gebruik van biomassa. Door afvalstoffen van houtbewerking te verbranden, ontstaat een warmte waarmee gedroogd kan worden. Dit gebeurt op een duurzame manier. Hoe duurzamer hoe beter voor het milieu, dat mag duidelijk zijn. Een droogkamer is computergestuurd, en in één keer kan wel meer dan 1.000 m3 hout gedroogd worden. Niet alleen doordat het proces computergestuurd is, is het betrouwbaar, ook de speciale droogmeesters houden het proces in de gaten. Deze specialisten weten precies hoe het hout ervoor staat, alleen al door de geur van het hout. Ze gebruiken hun zintuigen: voelen, zien en ruiken, en weten precies hoe droog het hout is.

Hardhout versus zachthout

Mocht je hout hebben liggen wat je eigenlijk wilt gebruiken, laat je dan eens informeren over droogkamers. Zelf drogen is ingewikkeld. Elke houtsoort heeft zo zijn eigen manier van drogen. Een droogmeester weet precies hoe hij jouw hout moet behandelen. Zo is het proces van drogen voor hardhout heel anders dan het proces voor zachthout. Onder hardhout kun je mahonie, meranti, merbau, eiken en red cedar scharen. Zachthout is bijvoorbeeld vuren of grenen. Al bij binnenkomst maakt een droogmeester een inschatting van de tijd die het hout nodig heeft om droog te worden. En als het eenmaal klaar is, kun je ervan uitgaan dat het hout in optimale conditie is: klaar om te worden gebruikt. Vergis je niet, met het blote oog droog hout herkennen is niet eenvoudig. Vooral bij de dikkere planken is dat moeilijk te controleren.

Verantwoord stoken

Overigens wordt niet alleen hout dat geschikt is voor verwerking gedroogd, ook stookhout moet goed droog zijn voor het de open haard in kan. Heb je vers gekloofd hout, dan moet je dat minimaal een jaar laten liggen voor het geschikt is voor verbranding. We hebben het dan over hoe droog het hout van binnen is. Ook hout dat in de regen gelegen heeft, kan droog genoeg zijn om te stoken. Het gaat om het percentage houtsappen dat dermate opgedroogd moet zijn, dat het geschikt is voor stoken. Stook je te nat hout, dan heeft dat een aantal nadelen. Het vuur brandt niet goed, omdat het vocht er eerst uit moet kost het energie en omdat het hout niet goed brandt stoot het giftige stoffen af. Het belang van droog hout is dus groot. Droog hout stoken is verantwoord en ook nog eens lekker warm. En als een droogkamer kan helpen om het hout droog genoeg te maken, is dat mooi meegenomen.