Hoe werkt een afwasmachine?

Vroeger was het een vorm van een luxe, maar vandaag de dag is hij zowat in ieder huishouden terug te vinden. Wie niet veel zin meer heeft om na een lange werkdag nog aan de slag te gaan met de afwas stopt het gewoon in de afwasmachine en laat deze z’n werk doen. Na enkele uren is uw afwas opnieuw volledig schoon en kunt u alles zonder al teveel tijd te verliezen opnieuw in de kast opbergen. Ondanks het feit dat heel wat huishoudens er dus vandaag de dag één hebben staan weet waarschijnlijk niemand echt hoe een afwasmachine juist werkt. U ook niet? We vertellen het u graag in dit artikel!

In principe is de werking van een afwasmachine niet zo moeilijk. Wanneer we een afwasmachine van dichterbij gaan bekijken zien we dat deze in de meeste gevallen (dit hoeft niet altijd zo te zijn) uit twee delen bestaat. Deze delen worden zowat altijd horizontaal boven elkaar geplaatst. In kleinere afwasmachines is het mogelijk dat er slechts sprake is van één compartiment. Bij een normale afwasmachine onderscheiden we dus echter een beneden en een bovencompartiment. Ieder compartiment is voorzien van een sproeier die 360 graden kan ronddraaien. Terwijl hij ronddraait spuit hij heet water over de afwas wat er voor zorgt dat bijvoorbeeld alle voedingsresten van de borden en het bestek verdwijnen. Doe maar eens een afwasmachine halverwege het proces open en u zal merken dat het flink is binnenin.

Natuurlijk is het niet alleen voldoende om met heet water te werken en dus maken vaatwasmachines gebruik van een apart compartiment waar u een tablet in dient te stoppen. Tijdens het proces komt de inhoud van het compartiment waarin de tablet zich bevindt vrij en wordt het gemengd met het hete water. Deze combinatie zorgt er voor dat ook alle zaken die zich bovenaan in de afwasmachine bevinden (meestal glazen) netjes worden gespoeld, voorzien van afwasmiddel en nog eens worden gespoeld. Doordat het wasmiddel zo krachtig is (veel krachtiger dan bijvoorbeeld gewoon afwasproduct waarmee we zelf de vaat doen) is het ongeschikt voor de menselijke huid.

Nadat het spoelen, reinigen met behulp van het wasmiddel en opnieuw het spoelen werd afgerond beschikken heel wat afwasmachines vandaag de dag over een zogenaamde droogfunctie. Ook dit wordt vrij eenvoudig bereikt door gewoon gebruik te maken van hoge temperaturen zodat het water snel opdroogt. Er zijn mensen die vinden dat dit ongezond is, maar in werkelijkheid is het eigenlijk net hetzelfde als wanneer we onze vaat met die reeds gebruikte keukenhanddoek afdrogen. We hebben zelfs zo’n vermoeden dat het zomaar eens gezonder kan zijn om het door uw vaatwas te laten doen. Nadat alle processen zijn afgerond doet u de afwasmachine open en zie daar, uw vuile vaat is terug helemaal schoon!

Afwasmachine