Hardhouten Palen Kopen: waarom je voor kwaliteit moet kiezen

Als je hardhout koopt, heeft is dat geclassificeerd met een duurzaamheidscode. Met deze codering wordt aangegeven wat de kwaliteit is van het hout en hoe lang je kunt verwachten dat het hout meegaat. Hoe lager de klassering, hoe beter de kwaliteit van het hout en hoe langer het hout meegaat. Alleen al voor de duurzaamheid is het verstandig om voor kwaliteit te kiezen: het hout gaat immers veel langer mee en blijft daarmee langer functioneel. Bovendien belandt een hardhouten paal met duurzaamheidsklasse 1 niet zo snel op de afvalberg.

Hoe duurzaam is duurzaam?

De duurzaamheidsklassen van hout variëren van 1 tot 5. Klasse 1 is zeer duurzaam, klasse 5 weinig. In grote lijnen kun je ervan uitgaan dat hout met duurzaamheidsklasse 1 zo’n vijfentwintig jaar meegaat. Je kunt dus bijna zeggen: een tuinleven meegaat. Klasse 2 gaat tussen de vijftien en vijfentwintig jaar mee, klasse 3 tien tot vijftien, klasse 4 vijf tot tien en klasse 5 minder dan vijf jaar. Bijna logisch is dat klasse 5 goedkoper is dan klasse 1. Dat kan een reden zijn om voor een minder kwalitatieve hardhouten paal te kiezen, maar aan de hand van deze gegevens blijkt toch wel dat goedkoop in deze duurkoop is. Binnen vijf jaar moet je de paal alweer vernieuwen en moet je dus alweer flink in je tuin investeren. De hardhouten paal met klasse 1 is dan prijziger, maar daar hoef je voorlopig niet meer naar om te zien. Je schutting met hardhouten palen van die klasse staat en staat voorlopig goed, daar hoef je pas weer naar te kijken als je tuin aan een renovatie toe is. ‘

Hard en zacht hout

Nu heb je ook voor hout een sterkteklasse. Dit geeft aan hoe sterk het hout is en hoe je het kunt belasten. Dit is vooral in de bouw belangrijk, een hardhouten paal in de tuin heeft niet zoveel te verduren, als die de schutting maar kan dragen. In vergelijking tot het zachtere naaldhout is hardhout veel meer geschikt voor de toepassing in de tuin. Naaldhout is wat kwetsbaarder. Overigens kan naaldhout in de praktijk wel harder zijn dan hardhout. Dit komt omdat de term hardhout eigenlijk niets zegt over hoe hard het hout is, het zegt meer over de duurzaamheid van het hout en over hoe kwetsbaar het is. Naaldhout heeft een gemiddelde levensduur van zeven tot twaalf jaar, ongeveer gelijk aan hardhout met duurzaamheidsklasse 2 dus. Behandel je naaldhout niet, dan is het extreem kwetsbaar. Het is dus verstandig om het hout te impregneren. Hardhout is veelal donkerder van kleur dan naaldhout, heeft een hogere weerstand tegen schimmels en insecten en heeft een langere levensduur, mits je een goede duurzaamheidsklasse koopt.

Hout op de afvalberg?

Nu verwacht je misschien dat hout niet zo snel op de afvalberg belandt, omdat het een natuurproduct is. Maar dat is een misverstand. Hout dat je in je tuin gebruikt, wordt veelal behandeld. Gelakt of geïmpregneerd hout is niet geschikt voor verbranding. Sterker nog: bij verbranding van behandeld hout komen schadelijke stoffen vrij, die slecht zijn voor onze gezondheid. Verbrand je geïmpregneerd hout, dan wordt dat gezien als het verbranden van afval, wat ook nog eens wettelijk verboden is. Je pleegt dan dus een milieudelict en dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Het hout uit je tuin belandt dus uiteindelijk gewoon op de afvalberg en die is eigenlijk wel hoog genoeg. Lijkt ons genoeg reden om te kiezen voor kwaliteit en voor hout dat zo duurzaam mogelijk is.