Hardhout laten drogen? Doe het bij een gespecialiseerd bedrijf!

Natuurlijk kun je zelf hardhout drogen in je achtertuin. Maar houd er dan wel rekening mee dat drogen van hout niet zomaar gebeurd is. Bovendien is hout drogen misschien niet zo moeilijk, maar góed hout drogen wel. Wist je dat er gespecialiseerde bedrijven zijn die precies weten hoe ze hout moeten drogen? Hoe ging dat spreekwoord ook alweer? Schoenmaker, blijf bij je leest!

Doen waar je goed in bent

Wat je ook doet, doen waar je goed in bent is het leukst. Het is daarom aan te raden om je hout door professionals te laten drogen. Mits je zelf die professional bent, uiteraard! Ben jij goed in cijfertjes, dan wil het nog niet zeggen dat je goed bent in letters. Ben je een meubelmaker? Dan ben je goed in de verwerking van hout. Dat wil echter niet zeggen dat je goed bent in het drogen van hout. Expertise inwinnen kost vaak veel tijd. Het is daarom verstandig dat je iedereen laat doen waar hij zelf goed in is.

Droogmeester geniet van jouw hout

Je hebt speciale droogkamers waar je hout kan laten drogen. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier. De mensen die bij deze droogkamers werken worden droogmeesters genoemd. Een droogmeester is speciaal opgeleid om hout te koesteren. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar droogmeesters houden écht van hout. Ze behandelen elke plank alsof het van hen is. Je kunt dus je hout met een gerust hart toevertrouwen aan de expertise van een echte droogmeester. Hardhout laat je dus bij voorkeur drogen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Precies goed!

Hout dat bij het gespecialiseerde bedrijf in een droogkamer gedroogd wordt, is precies droog genoeg voor de beoogde toepassing. In het geval van hardhout, is de toepassing vaak in de woning. Van hardhout wordt bijvoorbeeld meubels gemaakt. Maar ook kozijnen zijn vaak van hardhout, evenals de schutting in de tuin. Voor elke toepassing is een andere droogtegraad gewenst. Het voordeel van hardhout laten drogen bij een gespecialiseerd bedrijf is dat je hout precies droog genoeg is. Zodra je het ophaalt uit de droogkamer is het klaar voor gebruik.

Ook brandhout moet droog

Als je brandhout niet genoeg droogt, kan het schade veroorzaken aan de kachel en/of de kachelpijp. Hout is pas voor verbranding geschikt als het goed gedroogd is. Het beste resultaat krijg je met hout dat maximaal een diameter heeft van acht centimeter. Is het dikker, dan is het verstandig het te klieven. Hout droog je bij voorkeur buiten, op een droge ondergrond. Je moet de houtstapel zo bedekken, dat het beschermd is tegen weersinvloeden. Toch kun je het niet helemaal waterdicht afdekken. Alle houtsoorten zijn geschikt voor verbranding. Mocht je zeker willen weten of het hout dat je in de kachel wil verbranden goed droog is, dan kun je dat uiteraard ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen.

Hoe lang moet brandhout drogen?

Welk hout wordt aanbevolen en hoe lang duurt het voor het droog is? Elke houtsoort heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Als je berkenhout in de kachel wil verbranden, dan moet het ongeveer anderhalf jaar drogen. Berkenhout heeft als voordeel dat het zacht hout is en zeer warm wordt. Het verbrandt ook vrij snel. Je kunt berkenhout prima gebruiken voor het aanmaken van je kachel. Eikenhout moet minimaal twee jaar drogen. Dit is uitstekend brandhout, maar heeft wel een speciale manier van drogen. Zo heeft eikenhout van nature tannine, dat door de regen uitgespoeld moet worden. Eikenhout tegen alle weersinvloeden beschermen is daarom niet nodig. Zoals gezegd: elk hout is geschikt voor verbranding. Zoek alleen wel uit wat de juiste manier van drogen is. Of laat het doen door een gespecialiseerd bedrijf …