Een schutting plaatsen is een vak apart

elephant_schutting_bangkirai_toog_met_ribbels_

Een schutting plaatsen lijkt gemakkelijk. Toch vergt het een bepaalde handigheid om een langdurig schutting strak en recht te plaatsen. Vijf tips voor het plaatsen van een schutting met een lange levensduur.

Meten = weten

Voor de schutting geplaatst kan worden, moet eerst alles nauwkeurig gemeten en berekend worden. Denk over dat meten niet te gemakkelijk, een tuin lijkt misschien wel rechte hoeken te hebben, maar dat is vaak niet zo. Van te voren berekenen hoeveel planken nodig zijn, voorkomt verrassingen achteraf. Let er bij planken met messing en groef op dat niet de hele breedte van de plank meegeteld wordt: een gedeelte verdwijnt immers in de groef.

De geldende normen

Zorg ervoor dat de schutting voldoet aan de eisen die gesteld worden. Een schutting mag maar een bepaalde hoogte hebben, en dat is aan de voorkant van de woning anders als aan de achterkant. Informeer bij uw gemeente welke regels in uw omgeving gelden. Er zijn meer regels waar een schutting aan moet voldoen, zo mogen er bijvoorbeeld geen ramen of muuropeningen in de schutting gemaakt worden, die uitkijken op het erf van de buren. Let ook op u een schutting wil plaatsen waarvoor een bouwvergunning nodig is.

Plaats waterpas en voorkom zakken

Plaats de schutting met een waterpas. Dit voorkomt dat er een scheef beeld ontstaat, op het oog recht blijkt in de praktijk wel eens flink scheef. De schutting kan ook na verloop van tijd scheef gaan staan, door verzakking. Het kan een optie zijn de schutting te onderheien met kleefpalen. Dit zijn palen die hun draagkracht halen uit wrijvingsweerstand van omliggende grond. Vooral schuttingen gebouwd op veengrond kunnen snel zakken, kleefpalen bieden wellicht soelaas.

Gebruik goed materiaal

Het lijkt clich├ę, maar het gebruik van de juiste materialen is echt nodig. Een roestvaststalen schroef hoort natuurlijk niet te roesten, maar als ze zijn beschadigd door een schroefbitje, kunnen de schroeven toch gaan roesten. Let goed op welke schroeven u gebruikt, dit is een post waar u beter niet op kunt bezuinigen.

Zorg voor een esthetisch beeld

Als een schutting niet in zijn omgeving past, kan een mooie schutting toch lelijk zijn. Een architectonisch strak huis moet niet omheind worden door een Oudhollandse schutting. Ook met kleuren kan een ander beeld bereikt worden, bijvoorbeeld door een schutting hetzelfde kleurtje te geven als de gevel van uw woonhuis of van uw kozijnen.