3 Goede Redenen om Voor Een Houten Schutting te Kiezen

Ben je voor je tuin op zoek naar een nieuwe schutting, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je wilt? Waarom niet ‘gewoon’ kiezen voor hout? Een houten schutting gaat lang mee, hout past overal bij en hout is veelzijdig. En zo zijn er legio andere redenen te bedenken waarom hout een prima materiaal is voor een schutting. We houden het in dit artikel even bij de drie eerdergenoemde redenen. Wellicht zijn deze al overtuigend genoeg!

Met een houten schutting ben je voor járen klaar

Gemiddeld genomen gaat een houten schutting zo’n tien jaar mee. Vooral voor mensen die niet zitten te wachten op een regelmatige renovatie van de tuin is dat goed nieuws. Kies je voor een hardhouten schutting, dan kun je daar nog wel tien jaar bij optellen. Laten we eerlijk zijn: als de schutting twintig jaar meegaat, hoe groot is de kans dan dat je je schutting moet vervangen voor je ooit verhuist? Volgens statistieken verhuizen we in een mensenleven zo’n zeven keer. Dat maakt dat een schutting van twintig jaar oud er misschien wel langer staat dan dat jij van plan bent in het huis dat erbij hoort te wonen.

Natuurlijk is die zeven jaar maar een gemiddelde. Er zijn mensen die na veertig jaar nog steeds in hetzelfde huis wonen. Er zijn ook mensen die na twee jaar al op zoek gaan naar een andere stek. Goed nieuws voor de mensen die hun volwassen leven lang op dezelfde plek wonen is dat je evengoed maar twee of drie keer in al die jaren toe bent aan een nieuwe schutting. Een schutting plaatsen is een klusje waarmee je je van alles op je hals haalt. Dat is niet zo heel erg, als je het maar niet elke vijf jaar hoeft te doen! Dan is kiezen voor hout bijna logisch.

Met hout kun je alle kanten op

Mocht je denken hout is toch hout? Dan heb je het mis. Je hebt houten toogschermen, gaasschermen, trellis schermen, rechte, schuine, v-schermen, noem maar op. Daarnaast kun je ook nog eens kiezen uit hardhout of naaldhout. Het advies is om voor hardhout te gaan, omdat dat langer meegaat. Maar zelfs in die categorie is de keuze reuze. Wist je dat hardhout veel beter bestand is tegen insecten en schimmels? Wil je toch gaan voor naaldhout – het is immers goedkoper dan hardhout – zorg dan dat het hout geïmpregneerd wordt. Dit verlengt niet alleen de levensduur, het maakt ook nog dat het langer mooi blijft.

Hardhout is meer onderhoudsvrij dan naaldhout. Dat komt omdat een schutting van hardhout meer bestand is tegen weersomstandigheden. Omdat een schutting nu eenmaal dag in dag uit, weer in weer uit in de buitenlucht staat, is dat mooi meegenomen. Ga je hout zagen? Behandel het dan wel met wax. Zo kan het hout geen vocht opnemen en gaat de plank ook niet zwellen of krimpen. Een extra buitje kan de schutting prima hebben!

Hout past altijd bij de tuin

Bruin en groen zijn in de natuur kleuren die bij elkaar horen. Zo zal een houten schutting nooit misstaan in een mooie, met veel groen beplante tuin. Met een houten schutting vul je de natuurlijk kleurschakeringen aan en ontstaat een prachtig totaalplaatje. De diverse beplanting neemt de kleur groen voor zijn rekening. Jaren geleden werden schuttingen massaal ook in een groene kleur geverfd, maar dat is wel een beetje verleden tijd. Nu kiezen we voor hout zoals hout moet zijn: naturel.

Hout met noesten heeft sowieso een hele natuurlijke look. Vraag je je af wat een noest eigenlijk is? Dat is de plek waar een zijtak gegroeid heeft. Omdat een tak in een andere richting groeit dan de stam van de boom, is een verdikking nodig voor de stevigheid. Die verdikking wordt een noest genoemd. Overigens zijn er verschillende benamingen voor de noest: kwast, knoest of weer. Maar hoe je ze ook noemt: noesten geven het hout karakter!