Lokale Producten in je Kerstpakket: Een Uniek Kerstgeschenk

Ben je op zoek naar een uniek kerstgeschenk? Denk dan eens aan een pakket met lokale producten. Niet alleen steun je hiermee de lokale ondernemer, de producten zijn ook nog eens origineel. Je personeel is aan het eind van het jaar echt toe aan waardering. Met een kerstpakket met lokale producten kun je die waardering geven die ze verdienen.

Rechtstreeks van de boer

Stad en platteland krijgen veel meer verbinding door de aanschaf van lokale producten. Natuurlijk gaat dit vooral over landbouwproducten. De boer op het platteland krijgt veel meer waardering van de consument in de stad als deze weet hoe alles wat ’s avonds op zijn bord ligt wordt verbouwd. Bij veel boerderijen kun je de producten rechtstreeks aanschaffen. Het ambachtelijke is helemaal in en veel consumenten zijn toe aan een duurzamere manier van consumeren. Lokale producten passen in deze trend.

Van het land naar je bord

In Engeland is een onderzoek gedaan naar milieukosten met betrekking tot voeding. Volgens die onderzoek kan maar liefst zes miljard euro bespaard worden. Een utopie natuurlijk, want voor deze besparing moesten alle inwoners van het land per fiets, lopend of met de bus biologische voeding kopen. Dat gaat wel heel ver en zal nooit bereikt worden, maar als we beginnen met producten te kopen die binnen een straal van vijftig kilometer geproduceerd worden, hebben we een goed beginnetje. Kijk eens om je heen en zie wat er lokaal geproduceerd wordt. Voor het transport van deze lokale producten richting jouw bord is veel minder brandstof nodig dan voor je groente en fruit dat bijvoorbeeld uit het buitenland komt.

Consumeren tijdens de feestdagen

Als we het over producten in een kerstpakket hebben, praten we veelal over luxe producten. Niet de aardappel van het land van je buurman, maar bijvoorbeeld een lekker biertje. Of een stukje kaas. Door je wat meer in deze producten te verdiepen, zal je verrast zijn wat het lokale aanbod is. Steeds meer (kleine) bedrijfjes leggen zich toe op het produceren van een lokaal product. We willen verrast worden en dat kan heel goed met deze producten. Wist je bijvoorbeeld dat binnen die straal van vijftig kilometer vast wel een of meerdere bierbrouwerijtjes te vinden zijn? En wellicht ook evenzoveel kaasboerderijen. Deze hebben allemaal heerlijke lokaal geproduceerde biertjes en kaasjes, die je met de feestdagen met je familie kunt consumeren. Alleen al daarom passen deze producten prima in een kerstpakket.

Luxe lokale producten

Nu hebben we het gehad over bier en kaas, maar er zijn veel meer lokale producten. Zo is er vast een bedrijf in jouw omgeving die zich toelegt op het ontwerpen van ansichtkaarten. Of een bedrijf dat handmatig de lekkerste zeepjes produceert. Stuk voor stuk worden deze producten gemaakt door ondernemers met hart voor hun producten. En dat straalt ervan af. Toch zijn dit vaak producten die je jezelf niet direct gunt. Krijg je ze in je kerstpakket, dan ben je er hartstikke blij mee. Bovendien word je attent gemaakt op deze kleine lokale ondernemers, waar je wellicht nog eens naartoe gaat voor de aanschaf van een mooi cadeautje. Voor de kleine ondernemer is het daarom een win-winsituatie om een zakelijke relatie aan te gaan met de samensteller van lokale kerstpakketten.

Kant-en-klaar én uniek

Elke regio kent natuurlijk streekproducten. Deze horen zeker thuis in een kerstpakket met lokale producten. Maar ook producten die men niet zo snel lokaal geproduceerd verwacht zijn leuk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zakje bloemenzaad dat speciaal is samengesteld voor de grondsoort in je omgeving. Voor de samensteller van een kerstpakket met lokale producten is het een uitdaging om alles bijeen te krijgen, maar gelukkig zijn er genoeg bedrijven die dit je met liefde uit handen nemen. In veel steden en dorpen zijn mensen actief bezig de lokale ondernemers te koppelen en gezamenlijk een kerstpakket aan te bieden. Kant-en-klaar en toch uniek, en dat is toch precies het cadeau waar je voor je personeel naar op zoek was?