Gamen op een 3D TV

Gamen is altijd al een populaire manier van ontspanning geweest en de voorbije jaren is die populariteit alleen maar verder toegenomen. Met de komst van 3D en natuurlijk ook de 3D TV’s kunnen we voorzichtig gaan stellen dat de toekomst van gaming er toch enig sinds anders uit gaat zien. De vraag die we ons allemaal natuurlijk stellen is hoe gamen op een 3D TV nu eigenlijk echt in z’n werk gaat en of de geruchten die nu al de ronde doen over het ongezond zijn van gamen op een 3D TV wel echt kloppen. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Gamen in 3D op uw pc

Het aanbod aan echte 3D games is nog niet bijzonder groot. Toch doen verschillende factoren vermoeden dat de evolutie van 3D gaming grote sprongen zal gaan maken. Ondanks de neveneffecten blijken gamers het namelijk helemaal te gek te vinden om te kunnen gamen in 3D. Verschillende ontwikkelaars hebben hier inmiddels al op ingespeeld, waaronder ook de bekende producent van grafische kaarten Nvidia. Nvidia kwam namelijk eerder met de zogenaamde “Nvidia 3D Vision technologie”. Dit maakt het mogelijk om… jawel 3D games op uw pc te kunnen spelen. Voor 3D gamen met de pc op een 3D TV gelden eigenlijk dezelfde veiligheidsvoorschriften als wanneer u naar een 3D film wenst te kijken. Doe het niet te vaak, hou rekening met een pauze tussen iedere film (of game) in en probeer te vermijden dat uw kind van minder dan 6 jaar mee kijkt naar het spel of de film.

Gamen in 3D op uw spelconsole

De 3D TV’s zijn doorgaans vrij groot en dat maakt dat er in de meeste gevallen niet meteen wordt gekozen voor een 3D TV in combinatie met een pc, maar wel met een spelconsole. Inmiddels heeft Sony zijn Playstation 3 voorzien van een firmware update welke het mogelijk maakt om games in 3D te kunnen spelen. Daarmee lijkt de weg helemaal open voor ontwikkelaars om de 3D wegen te gaan verkennen. Nadeel is natuurlijk wel dat u bij gamen op een 3D TV misschien rekening moet gaan houden met de resolutie. Ook voor gamen in 3D met een spelconsole geldt dat er sterk wordt aangeraden om de tijdsduur van het gamen te beperken en wordt het kinderen tot een leeftijd van zes jaar volledig afgeraden. Wanneer de spelconsole (zoals de Playstation 3) door de producent er van is voorzien van een firmware update zodat 3D games gespeeld kunnen worden hoeft u verder geen extra zaken meer aan te kopen.

“3D gamen” schadelijk voor jonge kinderen?

Eén van de geruchten waar we het in de inleiding al over hebben gehad is dat gamen op een 3D TV voor jonge kinderen ongezond zou zijn. Dat gerucht is deels waar, maar geldt niet specifiek voor gamen. Vanaf het ogenblik dat de 3D technologie aan z’n opmars begon werd immers vanuit diverse hoeken kenbaar gemaakt dat er risico’s aan verbonden zijn. Volwassenen die één keer per maand naar een 3D film kijken zullen er geen hinder van ondervinden, maar bij kinderen ligt dat anders. Het wordt in ieder geval aangeraden om kinderen tot zes jaar geen spelletjes te laten spelen op een 3D TV of een film in 3D te laten bekijken. Het probleem zit hem namelijk in het feit dat het dieptezicht van een kind op die leeftijd nog niet volledig is ontwikkeld. Er wordt door diverse partijen (waaronder Samsung en zelfs Nintendo) aangegeven dat het (frequent) spelen van spelletjes in 3D neveneffecten kan veroorzaken, zeker bij kinderen, maar ook bij volwassenen.