Waarom is de juiste bandenspanning zo belangrijk?

tire gauge
“Waarom is de juiste bandenspanning zo belangrijk?” Deze vraag wordt heel vaak door autobezitters gesteld. Gelukkig is het antwoord heel simpel: om veel verschillende redenen. Met de juiste bandenspanning kan je veiliger aan het verkeer deelnemen en tegelijkertijd geld besparen!

Alleen maar voordelen

Met de juiste bandenspanning kan je auto beter rijden. Want een stevige band heeft een goede wegligging en daardoor is je auto makkelijker te besturen. Een stevige band remt ook makkelijker, wat wel zo veilig is.

Daarnaast is het bijhouden van de spanning van je banden een heel handige manier om geld te besparen. Want niet alleen slijten banden minder hard wanneer ze lekker stevig zijn. Ook kost het je auto minder benzine om te rijden. Je auto trekt sneller op en rijdt makkelijker door.

Je moet alleen wel opletten dat de spanning van je banden niet té hard is. Want dan gaat het mis. Dan krijgen je banden te weinig grip op de weg en wordt het lastiger om je auto goed te besturen. Je maakt zelfs behoorlijke kans op een klapband. Een te harde band kan dus behoorlijk gevaarlijk zijn.

Zo doe je het zelf

Het is verstandig om regelmatig te controleren of er nog voldoende lucht in de banden van je auto zit. Normaal gesproken wordt aangeraden dat een keer in de twee weken te doen.
Het makkelijkste is om dan van huis naar een benzinepomp te rijden. Die hebben altijd een compressor, waarmee je makkelijk wat extra lucht in je banden kan blazen. (Overigens worden er tegenwoordig ook compressors voor thuisgebruik verkocht.)

Het is belangrijk dat de banden van je auto koud zijn. Het beste is dus om vanuit stilstand of na een kort ritje de bandenspanning te controleren. Wil je het toch doen wanneer de banden warm zijn, tel dan ongeveer 0,3 bar boven op de spanning die er officieel in je band moet zitten.
Wat de spanning van een band zou moeten zijn, staat op de zijkant van de banden aangegeven. Zorg er altijd voor dat de bandenspanning per as (dus voor of achter) hetzelfde is. Zo blijft je auto het beste bestuurbaar.